Недавній інцидент у Харкові, коли при монтажі повітряного кабельного переходу з грубими порушеннями технічних норм кабель обірвав високовольтну лінію, і у дворі будинку ледь не загинула дитина, привернув увагу громадськості та ЗМІ до контролю технічних норм при будівництві мереж, зокрема, до питання наявності техпроектів та дотримання проектно-кошторисної документації. На жаль, низка харківських ЗМІ подавала інформацію про подію в гірших традиціях бульварної преси, створюючи дешеву сенсацію й особливо не піклуючись про наслідки. Це призвело до того, що ця ситуація була використана однією з фірм (чия "воздушка", як з'ясувалося, була кинута над лінією електропередач і пізніше демонтована) для непрямих звинувачень на адресу одного з провідних провайдерів міста. Керівництво провайдера офіційно заявило про непричетність до події, оскільки в даному сегменті мережі компанії проходять по каналізаційним криницям, і повітряні переходи взагалі не використовуються. У результаті чутки зіграли на руку, перш за все, реальним винуватцям аварійної ситуації, які просто "спостерігали осторонь".

Відзначимо, що сьогодні на місці події працює експертна комісія міста. Крім того, це стало каталізатором необхідності превентивних заходів, тобто більш ретельного контролю будівництва мереж. Чи існує небезпека для мешканців при будівництві й експлуатації повітряних кабельних переходів?

Повітряні кабельні переходи, які застосовуються при будівництві мереж в Україні, є досить поширеним способом створення мереж. Наприклад, радіофідери або ж, кажучи просто, дротове радіо проведено саме таким способом. Як правило, повітряні кабельні переходи застосовуються при щільній забудові будинків і повністю забитій каналізації. Адже в будинку всього один вхід, а підвали місцеві мешканці використовують під сховища і склади. Так що при утрудненому вході в будівлю повітряні кабельні переходи - це чи не єдине рішення. Природно, що існують нормативи, які обов'язкові при будівництві мереж. Згідно нормативів, повітряно-кабельні переходи ні в якому разі не повинні висіти над лініями електропередач (ЛЕП) - це аварійно небезпечно.

Коментує Костянтин Грицак, директор асоціації "Телекомунікаційна палата України":

- Інтернет-провайдинг в Україні підпадає під дію закону "Про телекомунікації", і тому підприємці зобов'язані дотримуватися всіх норм і вимог щодо якості мережі, сертифікації устаткування і т. д. При будівництві мереж будь-яка компанія-провайдер зобов'язана скласти проектно-кошторисну документацію, яка повинна бути узгоджена з відповідними інстанціями. Підприємства, що будують мережі, укладають договори-сервітути з балансоутримувачами будинку, які визначають відповідальність сторін. Будівництво повітряно-кабельних переходів обов'язково має узгоджуватися з енергетиками. Тому наявність кабелів, що висять на ЛЕП, - злочинна халатність, вірна ознака того, що фірма, працівники якої вели монтаж в Харкові, не мала узгодженого технічного проекту.

Найбільш оптимальною технологією будівництва телекомунікаційних мереж є прокладка ліній з так званої кабельної каналізації, яку провайдери орендують у "Укртелекому". Це дозволяє забезпечити більш високу надійність і якість послуг. Природно, це недешеве задоволення, що вимагає часу на узгодження технічного проекту та будівництво. Провідні провайдери України, безумовно, віддають перевагу саме такій технології при будівництві, особливо в тих місцях, де, згідно нормативів, використання повітряно-кабельних переходів категорично заборонено через ЛЕП. У таких випадках економія точно недоречна.