Пожар на свалке, долги энергетикам и развалившееся обвинениеГоловна подія минулого тижня - це, безумовно, пожежа на Дергачівському полігоні твердих побутових відходів, яка почалася у вівторок, 7 червня. Стовп диму було видно в багатьох районах Харкова. Така видовищна подія породила безліч чуток, які чиновники спростовували весь тиждень. Помічник начальника облуправління МНС Ігор Лупандін ще у вівторок заявив, що пожежа і чорний дим від неї не представляють небезпеки для здоров'я мешканців прилеглих до полігону районів. Єдина незручність для них - це їдкий неприємний запах, який розповсюджується через пожежу. На наступний день заступник головного санітарного лікаря Харківської області Олена Товстолуг визнала, що лабораторія СЕС провела аналізи повітря і виявила, що вміст у ньому формальдегіду та фенолу перевищений у два рази. Щоправда, за словами Товстолуг, "це не критично, і з огляду на короткочасність перебування цих речовин у повітрі, вже повинно бути все нормально". Начальник облуправління охорони здоров'я Олександр Галацан заявив, що ніхто з працівників полігону та МНС, а також мешканців навколишніх районів за допомогою до медиків не звертався. У четвер о 10 вечора міське звалище відновило роботу.

Пожежі на Дергачівському полігоні ТПВ приділялося стільки уваги, що деякі новини просто потонули в диму телевізійної картинки, яка демонструє можливу екологічну катастрофу, хоча новини ці були набагато важливішими. Йдеться, наприклад, про інформацію начальника управління паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації Василя Без'язичного про те, що АК "Харківобленерго" вимушена відключати неплатників, щоб забезпечити оплату отриманої від ДП "Енергоринок" електроенергії. Зокрема, електрику відключили деяких об'єктах КП "ВТП "Вода". Як зазначив Без'язичний, найбільшими боржниками є саме підприємства ЖКГ, наасмперед - водоканали. З усіх водоканалів (їх загальна заборгованість обленерго досягла вже 90 млн.грн.) Близько 85 млн. грн. припадає на КП "Вода". Ситуація настільки загрозлива, що енергетикам може не вистачити грошей навіть на зарплату працівникам "Харківобленерго". Вже зараз компанія не виплачує премії, які обумовлені колективним договором.

Здавалося б, нічого нового і скандального: по-перше, інформацію про те, що "Вода" заборгувала "Харківобленерго", Без'язичний вже озвучував у квітні, а по-друге, з боку обленерго, можливо, має місце згущення фарб, адже у 2010-му компанія отримала чистий прибуток у розмірі 16,4 млн.грн. Це менше, ніж у 2009 році, але все одно сума досить значна. Так що "Харківобленерго" не бідує.

Однак інформація Без'язичного - ще один доказ того, що комунальна галузь України перебуває у стані колапсу: постачальники води не можуть розрахуватися за електроенергію, підприємства теплокомуненерго - за газ. Що буде далі - невідомо. Але ж на горизонті майоріє перспектива, яка, цілком можливо, галузь доб'є. Йдеться про єдині тарифи на комунальні послуги. Вже дуже багато сказано про те, що вартість постачання води і тепла у всіх регіонах різна і вводити єдиний тариф - безглуздо, тому що не можна усереднити те, що не усереднюється за визначенням. Але президентський гнів, який вже позбавив посад профільних віце-прем'єра і заступника міністра, мабуть, лякає прем'єра й інших чиновників, які вперто твердять про те, що єдиний тариф необхідний. Пояснити абсурдність цієї ідеї президентові, на жаль, нікому. Якщо так буде тривати й далі, то варіантів розвитку подій два. Найбільш імовірний - тарифи дійсно будуть усереднені, і ті підприємства, які з об'єктивних причин не в змозі покривати свої витрати, будуть продовжувати нарощувати борги газовикам, обленерго, до бюджету і т.д. Другий варіант - єдиний тариф буде не середнім, а найвищим з усіх можливих. Реакцію населення на подібний крок уявити нескладно, і напередодні парламентських виборів на нього навряд чи хтось зважиться. Є ще, правда, і третій варіант - усе буде йти, як іде: ідея єдиного тарифу продовжить саботуватися через її нежиттєздатність, президент буде звільняти винних чиновників, а комунальники не припинять нарощувати борги постачальникам енергоресурсів.

Минулого тижня харківська міліція отримала істотний удар по своїй репутації, і без того неабияк підмоченій численними "тортурними" скандалами. Одна з найбільш резонансних кримінальних справ розсипалася, як картковий будиночок, причому розсипалася в суді, тобто публічно, перед очима журналістів і під прицілом телекамер. У понеділок, 6 червня, обвинувачені в потрійному вбивстві Олександр Макаров і Дмитро Дорофєєв були виправдані в суді за недоведеністю злочину. За словами судді, свідчення обвинувачені дали в міліції під психологічним і фізичним тиском. Прокурор, який, мабуть, намагався зберегти обличчя харківських правоохоронців, клопотав про направлення справи на дослідування, але суд це клопотання відхилив, оскільки, за словами судді, всі матеріали справи були детально вивчені.

Отже, вердикт суду - невинні. По-перше, це означає, що справжні злочинці залишилися безкарними і можуть знову вбивати. По-друге, ця справа продемонструвала не стільки методи роботи харківської міліції (ці методи, здається, вже ні для кого не є секретом), скільки завзятість міліціонерів у вибудовуванні конструкцій на піску. Адже те, що обвинувачення у справі про потрійне вбивство розвалюється, стало зрозуміло давно. Чому було не зняти звинувачення з цих підозрюваних і не зосередитися на інших версіях?

Можливо, негативну роль зіграла пильна увага преси до цієї справи. Не будь її, можна було б тихо відмовитися від версії винновності Макарова та Дорофеєва і продовжити пошуки. Але увага громадськості напевно спровокувала пресинг зверху, а це значить, що потрібно було швидше рапортувати про те, що злочинці знайдені. Ось і дорапортовалися. Залишається сподіватися на те, що серед тих, хто працював у справі про потрійне вбивство, є оперативники, які чесно намагалися знайти справжніх убивць, і вони не залишать своїх спроб докопатися до істини. У цьому випадку, можливо, злочинці коли-небудь будуть знайдені.

Ще одна новина, пов'язана з правоохоронцями: минулого тижня стало відомо, що їх будуть скорочувати. За словами заступника начальника облуправління МВС - начальника управління кадрового забезпечення Андрія Стародубцева, Міністерство внутрішніх справ планує скоротити 567 співробітників харківської міліції, з них 334 - з апарату облуправління. Стародубцев підкреслив, що "ми будемо намагатися скорочених працівників не відправляти на "гражданку", вони не підуть у нікуди, ми їх будемо призначати в районні підрозділи міліції", і додав, що харківська міліція безболісно переживе таке скорочення, оскільки в органах МВС у регіоні - майже 1000 вакантних місць.

Щодо того, що харківська міліція переживе скорочення безболісно, Андрій Стародубцев злукавив: робота в облуправлінні і в райвідділі- це дві великі різниці. І справа не стільки в тому, що перехід з управління в райвідділ - це, як правило, пониження в посаді, а в тому, що це зниження зарплати, а зарплата безпосередньо впливає на пенсію. Значить, міліціонери, які досягли пенсійного віку, будуть прагнути піти не в райвідділ, а на пенсію. Тут потрібно пояснити, що на пенсію у МВС йдуть за вислугою років, а не по досягненню пенсійного віку, як на "гражданці". Це означає, що потенційні пенсіонери МВС - це співробітники 35-45 років, тобто люди самого продуктивного в професійному плані віку. Так що харківська міліція до кінця року, схоже, втратить неабияку частину досвідчених працівників, що навряд чи піде їй на користь.