Найяскравіших, найкрасивіших і самих незвичайних риб і тварин спробували зібрати в Харківському океанаріумі. Вони привезені з усього світу: є представники Південної та Північної Америки, Африки та інших континентів. Можна побачити найбільшу прісноводу рибу, самого великого сома, постійно плаваючу рибу, найбільшу піранью, Екскурсію для "SQ" за океанаріум провів його директор Максим Ілясов.

Перші, кого зустрічають відвідувачі, - риби місцевих водойм, зокрема щука. Вона живе в акваріумі з самої холодної водної - температура не повинна перевищувати 17 град. Утримувати щук важко, тому що вони є активними хижаками і повинні постійно полювати. Планується, що в океанаріумі поселяться ще більш холодноводних риби. Для їх комфортного проживання необхідно буде підтримувати температуру 7 - 8 град.

У самій гарячій воді, 30-градусної, живуть дискусії. Вода для них має бути практично дистильованою, звичайна водопровідна не підходить. "Ніяка інша риба в такій теплій воді жити не може", - відзначив М. Ілясов.

Жителем океанаріуму є і найбільший сом у світі - краснохвостий. "Зараз в океанаріумі невеликий краснохвостий сом, але коли він виросте, буде важити до 200 кг і мати 2 м в довжину", - відзначив М. Ілясов. За його словами, ця риба дуже лінива, і коли не хоче рухатися, то ковтає повний шлунок каменів і лягає на дно - ніяке протягом не може її зрушити. Мальков краснохвостого сома вирощує саме самець. Він носить їх у роті і нічим не харчується в цей час.

Є в океанаріумі ще один сом, дуже схожий на акулу. Акулячий сом постійно плаває, навіть коли спить. Так себе у водному світі веде тільки акула.

Живуть в океанаріумі і найбільші піраньї - Паку. За словами М. Ілясова, вони зовсім не небезпечні: "На відміну від своїх побратимів - легендарних хижих піраній - Паку харчуються переважно різними плодами, фруктами, а особливо бананами".

Залежно від настрою змінює свій колір винна ціхлазома. Якщо риба чимось незадоволена або налякана, то вона стає червоною, темної, як червоне вино, якщо вона відчуває себе добре, то вона кольору білого вина. "Таким чином риба розмовляє з людиною", - відзначив М. Ілясов.

Також в океанаріумі міститься риба-альбінос з присоском і щіточкою. Вона присмоктується до каменів, до скла акваріума, і, поїдаючи все обростання, допомагає чистити акваріум. "Такий помічник живе в кожному акваріумі. І коли у нас запитують, скільки в океанаріумі працює співробітників, ми відповідаємо - 5 осіб та 25 риб", - відзначив М. Ілясов.

Зараз в океанаріумі представлено близько 120 видів риб, серед них: риби, що дихають атмосферним повітрям, риби, вирощені в штучних умовах і що живуть тільки в акваріумах, риби, що виробляють еклектріческіе імпульси. Є своя лабораторія, де риби адаптується до нових умов або містяться на карантині. Також можна побачити акваріуми з водними рослинами.

У океанаріумі обіцяють, що скоро його колекція збільшиться в три рази. У ньому можна буде побачити морських риб, крокодилів, корали, а також сухопутних жителів - змій, зокрема, анаконд та пітонів, павуків, хамелеонів.