Документы из Харьковского госархива могли быть украдены только при помощи сотрудников архиваДокументи з Державного архіву Харківської області могли бути вкрадені тільки за допомогою співробітників архіву. Як розповів 14 березня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" дослідник, директор Харківського музею міської садиби Андрій Парамонов, винести будь-який документ з архіву - завдання практично нездійсненне для відвідувача. "В читальному залі завжди багато людей, там встановлені камери відеоспостереження. За правилами в залі обов'язково мають бути присутніми співробітники архіву, та й видають документи під запис", - зазначив А.Парамонов.

За словами дослідника, ще одним свідченням того, що співробітники архіву могли бути співучасниками крадіжки, є зникнення супутніх паперів: видалені листи використання цих документів і засвідчувальний лист, у якому зазначається, хто з працівників архіву видавав документи в читальний зал.

А.Парамонов зазначив, що цінні документи з харківського архіву продавалися на аукціонному сайті "Молоток" за дуже заниженими цінами. "Наприклад, продавалося креслення храму в слободі Луки трохи більше ніж за 60 доларів. Невеликі гроші, але фахівці розуміють, що в цьому місці бував Чехов, і цей документ вартий інших грошей. Найімовірніше, людина, яка виставляла ці документи на продаж, прагнула якнайшвидше відбити вкладені гроші. Не думаю, що вона платив співробітнику архіву більше 50 грн. за документ", - розповів дослідник.

А.Парамонов підкреслив, що як тільки з'явилася інформація про зникнення документів, керівництво архіву порахувало його причетним до крадіжки. "Мені задавали питання, в яких стосунках я перебуваю з колишнім співробітником архіву Світланою Пікінер, у яких я стосунках з колишнім директором архіву. Правоохоронці ставляться до версії моєї причетності дещо скептично. І якби я був винний, то вже перебував би в іншому місці" , - підкреслив А.Парамонов.

Він зазначив, що, виходячи з лотів, виставлених на сайті "Молоток", можна говорити про те, що з харківського архіву зникло більше 300 різних документів. "Це креслення, документація на храми і всілякі споруди в Харкові і Харківській губернії, а також бланки паспортів зразка 1870-1880-х років, паспортні книжки початку 20 століття, багато документів зі слідами прошивки, театральні афіші зі слідами реставрації, подорожні листи часів Олександра I", - розповів дослідник.

 

Документы из Харьковского госархива могли быть украдены только при помощи сотрудников архива Документы из Харьковского госархива могли быть украдены только при помощи сотрудников архива
 Документы из Харьковского госархива могли быть украдены только при помощи сотрудников архива  Документы из Харьковского госархива могли быть украдены только при помощи сотрудников архива
 Документы из Харьковского госархива могли быть украдены только при помощи сотрудников архива

 

Довідка "SQ". На сайті інтернет-аукціону "Молоток" користувач під ніком "happy_star17" запропонував для продажу проект будівництва дерев'яного храму в слободі Нижча Верхосулка (Зеленківка) Лебединського повіту (1906 р.), проект слободи Коноплянівка Старобільського повіту (1902 р.), проект розширення кам'яного храму в слободі Луки Сумського повіту (1906 р.), проект будівлі дзвіниці до дерев'яного храму в слободі Бобрик Лебединського повіту (1906 р.). Вартість кожного документа - трохи більше 200 доларів.

Як розповів "SQ" користувач архіву Микола Дуда, принаймні, один з виставлених документів точно належить Державному архіву Харківської області: це проект слободи Коноплянівка Старобільського повіту. За його словами, він знає реквізити цього документа - фонд 4, опис 139, одиниця збереження 699. М.Дуда також повідомив, що написав листа до харківського архіву з проханням розібратися в ситуації.

Як стало відомо 28 лютого "SQ" з власних джерел, міліція порушила кримінальну справу за фактом крадіжки документів у Державному архіві Харківської області.