За підозрою в крадіжці документів з Харківського обласного архіву затримана його 56-річна співробітниця. Про це 19 березня повідомив офіційний сайт Головного управління МВС України в Харківській області.

Як повідомив начальник сектору карного розшуку Київського райвідділу міліції Харкова Олексій Зинов'єв, затримана жінка вже зізналася в крадіжках. За його словами, з літа до осені 2010 р. вона винесла з архіву низку історичних документів - креслень будівель православних церков, фотографій з особистих справ студентів. Вона продала їх колекціонерові за 550 грн. Він частину документів залишив собі, а іншу частину передав 35-річному харків'янину. Той виставив ці документи на продаж в інтернеті.

Слідчий відділ Київського райвідділу міліції порушив кримінальну справу за ч. 1 статті 298-1 КК (умисне знищення, пошкодження або приховування документів Національного архівного фонду), що карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян або арештом терміном до шести місяців, ведеться слідство.

Довідка "SQ". На сайті інтернет-аукціону "Молоток" користувач під ніком "happy_star17" запропонував для продажу проект будівництва дерев'яного храму в слободі Нижча Верхосулка (Зеленківка) Лебединського повіту (1906 р.), проект слободи Коноплянівка Старобільського повіту (1902 р.), проект розширення кам'яного храму в слободі Луки Сумського повіту (1906 р.), проект будівлі дзвіниці до дерев'яного храму в слободі Бобрик Лебединського повіту (1906 р.). Вартість кожного документа - трохи більша 200 доларів.

Як розповів "SQ" користувач архіву Микола Дуда, принаймні, один з виставлених документів точно належить Державному архіву Харківської області: це проект слободи Коноплянівка Старобільського повіту. За його словами, він знає реквізити цього документа - фонд 4, опис 139, одиниця збереження 699. М.Дуда також повідомив, що написав листа до харківського архіву з проханням розібратися в ситуації.