Сергей Жук: "Единый Центр" не выдвигает мажоритариев по Харьковской области, мы просто продолжаем работать31 липня в Києві пройшов з'їзд політичної партії "Єдиний Центр", на якому були затверджені кандидати в депутати Верховної Ради в одномандатних мажоритарних округах. Після з'їзду лідер партії Віктор Балога попросив основний актив партії залишитися. Подальше спілкування проходило за зачиненими для журналістів дверима. Трохи відчинити ці двері нам допоміг голова Харківської міської організації партії "Єдиний Центр" Сергій Жук.

- Сергію Олександровичу, про що ж все-таки йшлося за закритими дверима?

- Коло дійсно було досить обмеженим. Обговорювали два основних питання: як йти на вибори зараз і як розвивати партію далі. З першого питання було досить жваве обговорення, але рішення з'їзду залишилося незмінним: ми йдемо на вибори у мажоритарних округах, у деяких округах підтримуємо самовисуванців. Це рішення обумовлено низкою стратегічно важливих питань, пов'язаних з розвитком партії, тому наша команда абсолютно згодна з цим рішенням.

З питання розвитку партії були виділені кілька областей, у яких місцевими активами ведеться постійна робота, прийняті окремі рішення щодо розвитку цих організацій. До їх невеликого переліку потрапила і харківська організація.

- За якими критеріями оцінювалася робота регіональних партійних організацій?

- Критеріїв багато. Наявність відповідальної і постійно працюючої команди, кадрового потенціалу, присутність у медіа-ресурсах, результати, отримані на місцевих виборах 2010 року. Головне - бажання працювати, а харківська команда розвивається і працює в будь-яких умовах. У нас були і важкі моменти, ми спільно їх пережили завдяки міцному кістяку.

- І як планується розвивати організації, які добре себе проявили в минулі роки?

- Що найголовніше в будь-якій організації? Люди, людський потенціал. Тому прийняте рішення - для розвитку організацій розвивати їх актив. Лідером партії Віктором Балогою особливо був відзначений актив Харківської організації. Наш актив працював і працює в органах місцевого самоврядування, держслужбі, має різноманітний досвід громадської роботи. Нам є кого розвивати й просувати. Це переконані люди з чистою репутацією, люди, чиє життя і робота користуються громадською повагою. Уже сьогодні, працюючи в структурах харківських обласної та міської рад, вони вкладають величезну працю в реалізацію ідеї якісного життя кожного українця.

- Кого ви можете навести в приклад?

- Без роздумів назву нашого молодого й перспективного члена партії Андрія Ткачова. Він працює в структурах міської ради і з першого дня створення "Єдиного Центру" є одним з його лідерів.

- Ви говорите дивні речі, адже склалося досить стійке уявлення про те, що "ЄЦ" - це партія Західної України.

- "Єдиний Центр" - партія українського інтересу. Ви подивіться навколо: одні тягнуть нас до Росії, інші - на Захід, але ні в кого немає позиції національного інтересу. Ніхто не розглядає ті ж відносини з Євросоюзом і Росією з позиції інтересу українських громадян. Нас відволікають на питання, які розділяють Україну, а нам треба просто озирнутися навколо: на наші під'їзди, підприємства, нам потрібно об'єднатися, щоб будувати якісну Україну. Єдиним пріоритетом для "Єдиного Центру" є Україна. У нас є ідеї, які об'єднують народ заради розвитку країни. Це ідеї для всієї України, і ми впевнені, що до наступних виборів ми зможемо донести їх до людей, ці ідеї отримають широку підтримку населення, в тому числі на Харківщині. Наш народ втомився від популізму.

- Ви вже почали готуватися до виборів?

- Харківська організація не бере участі у виборчому процесі до Верховної Ради, "Єдиний Центр" не висуває мажоритаріїв у Харківській області. Ми продовжуємо працювати в нашому звичайному режимі. Ми виходимо для живого спілкування до людей, доносимо наші ідеї до харків'ян через інтернет і медіа-ресурси. Не можна сказати, що ми так готуємося до виборів, так ми працюємо постійно. Ми не бізнес-проект, що працює від виборів до виборів, ми - справжня політична партія.

- Які ваші стосунки з владою й опозицією в Харкові?

- Ми намагаємося, щоб позиція партії в цьому відношенні була однаковою для всієї України. Ми не чекаємо перемоги на виборах шляхом виливання бруду на своїх політичних опонентів або попередників, ми готові вже зараз брати на себе відповідальність за життя громади. Деякі члени партії в Харкові працюють у структурах влади, але це не означає, що вони завжди і в усьому з нею згодні. У нас є своє бачення розвитку країни, і ми над цим працюємо. Йдучи працювати до структур влади, люди не йдуть у рабство. Демократії в органах влади ще ніхто не відміняв.

Стосовно опозиції нашу точку зору висловив лідер "Єдиного Центру" Віктор Балога: "Опозиції немає, є команда, яка будь-що-будь намагається повернути собі владу. Ми не будемо співпрацювати і брати участі в жодних альянсах, спілках, об'єднаннях, де присутня "Батьківщина". У сьогоднішньої опозиції мета - захоплення влади, вони й об'єднуються тільки заради цієї мети, мета "Єдиного Центру" - донесення наших ідей до співгромадян, чесний і відкритий діалог з людьми.

- "Єдиний Центр" - не партія влади, ви і не опозиція, хто ж ви?

- Ми самостійна політична сила, з ідеями, планами, своїм баченням розвитку Харкова і країни в цілому.