Більшість харківських батьків позитивно оцінили перехід на 11-річну систему освіти. Такі результати телефонного опитування на тему: "Скільки вчитися у школі?", Презентовані 13 липня Харківською філією інституту проблем управління ім. Горшеніна (Київ).

Як повідомила керівник соціологічного департаменту філії Ксенія Коренєва, 39,7% опитаних батьків поставилися до цього нововведення "точно позитивно", 29% - "скоріше позитивно". При цьому кожен п'ятий опитаний (20%) не схвалює повернення до 11-річної системи середньої освіти. За словами К. Коренєва, 5% батьків висловили байдуже ставлення до цієї ініціативи, а 6,3% не змогли її оцінити.

Також, згідно результатів опитування, 52,7% батьків підтримують введення обов'язкової дошкільної освіти дітей з п'яти років, а 29,4% виступають проти. Байдужі до нововведення 3,3% опитаних, важко відповісти 14,6%.

Як заявив директор приватної гімназії "Очаг" Євген Медреш, коментуючи зміни в системі освіти, всі запропоновані нововведення досить розумні. "Зміни були внесені до ст. 12 закону про загальну середню освіту, встановлюють термін навчання в старшій профільній школі не три, а два роки, і декларують обов'язкову дошкільну освіту з 5 років. Декларують, оскільки не розроблені ні критерії, ні методики, ні умови для такого навчання. Але це правильна ідея, оскільки п'ятирічних дітей навчати легше, ніж шестирічних, і психологи це знають. А з семи років краще, ніж з шести! Ось така вікова вилка. Сам закон цілком розумний, адже раніше 12-й рік навчання лякав усіх. Коли вводилося 12-річна освіта, планувалося побудувати в старших класах шкіл якийсь варіант коледжу. Ідея хороша, але не підкріплена ні матеріально, ні, що найстрашніше, кадрово: мало зараз таких вчителів, які могли б навчати старшокласників на рівні коледжу", - повідомив Є. Медреш.

За його словами, проблем з навчальними програмами у зв'язку з переходом на 11-річну систему освіти не буде. "Освіта, по суті, залишиться 12-річною, але починатися буде на рік раніше, оскільки вводиться обов'язкова дошкільна освіта. У зміні програм не буде особливих проблем, адже теми постійно кочують, і ми вже розтягували освіту з 10 до 11 років, і пройшло це легко. Це буде паперова робота. А в школах як вчили, так і будуть вчити", - відзначив директор гімназії.

 

Довідка "SQ". Експрес-опитування на тему "Скільки вчитися у школі?" проводилося 10-12 липня. Згідно з випадковою вибіркою, опитано 400 респондентів, у яких є діти дошкільного та шкільного віку. Похибка не перевищує 3,2%.

Верховна Рада України 6 липня прийняла закон "Про внесення змін до законодавчих актів України з питань загальної середньої та дошкільної освіти (щодо організації навчально-виховного процесу)". За відповідне рішення проголосували 248 депутатів. Законом встановлюється 11-річний термін навчання у загальноосвітніх навчальних закладах та впроваджується обов'язкова дошкільна освіта дітей з п'яти років.

12-річна система шкільного навчання була введена в Україні з 1 вересня 2002 р. Міністром освіти тоді був Василь Кремень.