Харківська облорганізація Товариства Червоного Хреста готується подати судові позови проти організацій, що незаконно використовують символ цієї міжнародної гуманітарної організації. Як повідомив 13 квітня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" керівник юридичної служби ХОО Товариства Червоного Хреста Олег Михайлов, у Харкові та області близько 300 комерційних організацій незаконно використовують символ Червоного Хреста.

За словами О.Михайлова, мережа аптек, масажних кабінетів та інші структури використовують символ Червоного Хреста, змінюючи колір, але зберігаючи пропорції емблеми. Це також є порушенням закону про символіку гуманітарної організації. "В 1999 р. в Україні був прийнятий спеціальний закон про символіку Червоного Хреста. Цим документом забороняється використання цієї символіки будь-ким, окрім самого Червоного хреста або організацій, які надають безкоштовну медичну допомогу. Це дуже важлива вимога міжнародного права: поранена чи хвора людина, яка прийшла до намету або будівлі з червоним хрестом, не повинна побачити там прайс з цінами за послуги. Комерційні організації, використовуючи цю символіку, тим самим принижують саме товариство і його значущість", - зазначив О.Михайлов.

Як розповіла журналістам заступник харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, 14 років тому вона була головою Харківського обласного комітету Товариства Червоного Хреста, а зараз входить до складу правління товариства. "Ця тема вічна. Я 12 років працювала в Червоному Хресті, і всі ці роки тема захисту емблеми товариства лунала постійно. Авторитет Червоного Хреста дуже високий, це найбільш впізнаваний символ у світі, що абсолютно виправдано. У нас уже десь на підкірці закладено, що червоний хрест на білому фоні означає безкоштовну медичну допомогу", - заявила заступник мера.

За словами С.Горбунової-Рубан, у питанні використання символу Червоного Хреста у товариства немає претензій до установ сфери охорони здоров'я України та організації "Союз Чорнобиль Україна". "Ми давно сперечалися про те, чи має право сфера охорони здоров'я використовувати емблему Червоного Хреста, і дійшли висновку, що так, має, тому що охорона здоров'я як державний напрямок проповідує ті ж ідеї, що і міжнародне гуманітарне суспільство. Незважаючи на те що "Союз Чорнобиль Україна" не надає безкоштовної медичної допомоги, червоний хрест у їх символіці присутній тому, що 25 років тому, коли сталася Чорнобильська катастрофа, Товариство Червоного Хреста першим прийняло постраждалих і людей, які ліквідовували наслідки аварії на ЧАЕС. І тоді ми зареєстрували "Союз Чорнобиль Україна", вони були колективним членом Червоного Хреста, а коли стали самостійною організацією, то залишили собі символ - дзвін на тлі червоного хреста", - повідомила С.Горбунова-Рубан.

Як зазначив О.Михайлов, на сьогодні юрвідділ товариства веде переговори з порушниками закону про символіку Товариства Червоного Хреста. "Якщо порушники не відреагують на попередження, на них чекає повістка в суд. Для довідки: ви бачите, що на деяких каретах "швидкої допомоги" присутній хрест, а на деяких - "сніжинка". Ця "сніжинка" з'явилася невипадково: справа в тому, що США програли своєму національному комітету Червоного Хреста такі суди повсюдно, і більше 20 років тому з'явилася сніжинка, щоб показати, де надається безкоштовна допомога, а де - платна", - підкреслив юрист.

Довідка "SQ". До складу Харківської обласної організації Товариства Червоного Хреста входить 37 районних організацій, 1860 первинних організацій, 21 пункт першої допомоги, 10 кімнат медико-соціальної допомоги, 3 медико-соціальних центру і 25 банків одягу. ХОО налічує 350 тис. членів.

На сьогодні на обліку в патронажній службі товариства перебуває 24 тис. 816 осіб, серед яких інваліди, ветерани ВВВ та локальних воєн, самотні люди, чорнобильці. Патронажна служба обслуговує вдома 3310 осіб, з яких 1798 прикуті до ліжка. Щорічно ХОО Товариства Червоного Хреста допомагає тим, хто потребує допомоги, на суму близько 900 тис. грн.