Капітан національної збірної України з футболу Андрій Шевченко, а також колишній футболіст і тренер Олег Блохін разом з польськими колегами візьмуть участь у презентації талісмана чемпіонату Європи з футболу 2012 р., яка відбудеться у Варшаві 16 листопада. Про це 11 листопада повідомив директор місцевого організаційного комітету "Євро-2012 Україна" Маркіян Лубківський. Як повідомило інформагентство "ЛігаБізнесІнформ", за словами М.Лубківського, після варшавської презентації талісман почне свою подорож містами-господарями Євро-2012. З 20 до 27 листопада його зможуть побачити у Львові, Донецьку, Харкові та Києві.

Раніше спікер союзу "Євро-2012 Польща" Юліуш Глускі повідомив, що талісман буде враховувати елементи української і польської культур. Виключні права на проектування і створення талісмана отримала американська компанія "Warner Brothers", яка також розробляла талісман для Євро-2008. "Слід пам'ятати, що талісмани, в основному, адресуються дітям. Деталей не буду розсекречувати, однак скажу, що він відображає сучасні тенденції того, що подобається дітям", - зазначив Ю.Глускі.

Довідка "SQ". У жовтні міністр спорту і туризму Польщі Адам Герш заявив, що талісманами Євро-2012 стануть два футболісти-близнюки - український і польський.

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі та України. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом з Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. У Польщі матчі Євро-2012 приймуть Варшава, Вроцлав, Гданськ і Познань. Фінальний матч турніру пройде в Києві.