Пам'ятний знак на місці майбутнього пам'ятника космонавтам урочисто відкритий у Харкові, на перетині вулиці 23-го Серпня з вулицею Космонавтів (навпроти кінотеатру ім. О.Довженка). На пам'ятному знаку написано: "На цьому місці буде споруджено пам'ятник на честь харківських космонавтів і працівників ракетно-космічної галузі, які зробили свій інтелектуальний і трудовий внесок в освоєння космосу".

Захід відбувся в рамках святкування в Харкові 50-річчя польоту Юрія Гагаріна в космос і Всесвітнього дня авіації і космонавтики. У церемонії відкриття пам'ятного знаку взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов, заступник голови облради Олена Олешко.

За словами головного архітектора міста Сергія Чечельницького, пам'ятник космонавтам буде збудований до Євро-2012. "Конкурс на проект пам'ятника вже оголошений", - підкреслив архітектор.

За словами О.Кривцова, в Харкові буде споруджено меморіал "Харків космічний", що включає в себе монумент на честь космонавтів на місці пам'ятного знаку та комплекс стел з назвами всіх підприємств і вчених Харкова, які брали участь у розробці і створенні космічної техніки. Крім того, буде облаштовано дитячий майданчик зі спорудами космічної тематики. "Вся ця вулиця буде реконструйована і перетвориться на один з кращих і найбільш впорядкованих куточків нашого міста", - заявив О.Кривцов.

"Сьогоднішня подія - це данина поваги того непростого праці, яким займалися і наші земляки, працюючи на космічну промисловість", - заявив М.Добкін.

Довідка "SQ". 12 квітня - 50-я річниця першого польоту людини в космос, а також День працівників ракетно-космічної галузі України.

День працівників ракетно-космічної галузі України встановлено указом президента України від 13 березня 1997 р., враховуючи значний внесок працівників ракетно-космічної галузі України у наукові дослідження, створення сучасної ракетно-космічної техніки і впровадження високих космічних технологій у народне господарство. Відзначається щорічно 12 квітня. У цей же день за рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАІ) відзначається Всесвітній день авіації і космонавтики. У цей день, 12 квітня 1961 р., радянський космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі "Восток" першим у світі здійснив орбітальний політ навколо Землі.

У Харкові одна з центральних вулиць міста і станція метро носять ім'я Гагаріна (проспект Гагаріна і станція "Проспект Гагаріна"). До 50-річчя першого польоту людини в космос у місті пройде низка заходів, організованих Харківським планетарієм ім.Ю.Гагаріна.