Харьковский метрополитен закупил автоматы по выдаче бумажных билетовКП "Харківський метрополітен" за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ "Лот" на роботи з технічного переоснащення автоматизованої системи плати за проїзд на 29-ти станціях метрополітену у 2012 р. Вартість операції склала 17,60 млн.грн. Про це повідомив портал "Вісник державних закупівель".

На всіх станціях метро будуть встановлені автомати з видачі паперових квитків. Усього планується встановити 114 таких автоматів. Кожен квиток буде мати унікальний штрих-код, на ньому будуть надруковані дата і час видачі, а також станція, де був проданий квиток, і термін дії квитка.

Для прийому квитків будуть установлені спеціальні сканери, які будуть зчитувати штрих-коди. Нові блоки (316 штук) будуть установлені на місці існуючих блоків-приймачів жетонів із заміною лицьової панелі або зверху на турнікетах.

Довідка "SQ". Як повідомив харківський міський голова Геннадій Керенес, метрополітен планує відмовитися від використання пластмасових жетонів, на чому він заощадить 4-5 млн. грн. за рахунок скорочення витрат на виготовлення та експлуатацію жетонів. Їх замінять на одноразові проїзні квитки зі штрих-кодом.

Окрім того, як повідомив раніше директор Департаменту транспорту і зв'язку Сергій Дульфан, у метрополітені з'являться нові електронні картки для оплати проїзду. "Ці картки змінять таким чином, щоб їх можна було поповнювати за допомогою будь-якого автомата  "iBox", встановленого на вулицях міста. Це буде зроблено, щоб не створювати чергу на поповнення карток в метро", - підкреслив він.

Харківський метрополітен займає друге місце в Україні за протяжністю (35,59 км), а також за кількістю перевезених пасажирів (у середньому близько 800 тис. пасажирів на добу). У харківському метро - 29 станцій, рухомий склад - 321 вагон, три лінії - Холодногірсько-Заводська, Салтівська та Олексіївська. За останні 10 років у харківському метро в експлуатацію були введені три станції Олексіївської лінії - "Ботанічний сад", "23 Серпня" і "Олексіївська". Зараз будується станція "Перемога".