Первый восточноукраинский юридический форум начал работу в ХарьковеПерший східноукраїнський юридичний форум 11 листопада розпочав свою роботу в Харкові. На форумі присутні близько 100 юристів зі східного регіону України (львівський форум юристів для Західної України пройшов навесні). На харківському форумі планується розглянути проблеми діяльності нотаріату, стратегії розвитку юридичних фірм, проблеми мотивації персоналу, правові аспекти митного оформлення, а також проаналізувати регіональні ринки юридичних послуг.

Як повідомила керівний партнер юридичної фірми "Кібенко, Оніка і партнери" Олена Кібенко, ринку юрпослуг Харківської області притаманний непрозорий розподіл прибутків. Основний партнер покриває витрати фірми, і все інше, що заробили юристи, залишається в його розпорядженні. Потрібна така система, щоб прибутки фірми потрапляли до загального фонду, а потім розподілялися між учасниками фірми. Поки в Харкові така система не популярна, не застосовується і не працює. Ще одна особливість ринку в тому, що у юридичних фірм досить мало клієнтів - у середньому від 10 до 30. Тобто фірми набрали собі великих клієнтів і існують, фактично обслуговуючи цих клієнтів, не замислюючись про диверсифікацію. Це призводить до ризиків роботи юридичних фірм, тому що фірма повинна розвиватися й освоювати нові горизонти. Бо якщо клієнт, якого обслуговувала юридична контора, збанкрутує, то може серйозно постраждати і ця юридична установа.

О.Кібенко зазначила, що фірми стали приводити свої офіси до європейських стандартів. У них з'явилися охоронні зони, ресепшн, робочі місця юристів, переговорні кімнати, бек-офіс (бібліотека і місця для відпочинку юриста). Все це повинно бути присутнім, щоб фірма відповідала євростандартам.

Відповідаючи на запитання учасника форуму, О.Кібенко повідомила, що офіційних "чорних списків" недобросовісних юрфірм не існує. "Для мене це фірми, які замішані в рейдерстві. Це неформальний список. Ми, юристи, спілкуємося, і знаємо ці фірми", - відзначила О.Кібенко.

Президент всеукраїнської громадської організації "Асоціація правників України", керівний партнер ЮФ "Юрлайн" (Одеса) Володимир Зубар зазначив, що юрфірмам потрібно переходити до створення спеціалізованих практик. "Ми виділили для себе індустріальні практики, пов'язані з розвитком промисловості. Зокрема, для Одеси притаманне обслуговування структур морегосподарського комплексу", - повідомив юрист.

Як зазначив керівний партнер ЮФ "Лгарт" (Дніпропетровськ) Євген Смирнов, на регіональному ринку Дніпропетровської області значний вплив мають юридичні відділи найбільших підприємств регіону. Власники меткомбінатів та інших гігантів порекомендували своїм юрвідділу (а вони можуть нараховувати до 200 осіб) вести господарську діяльність і заробляти на наданні послуг, якщо це не суперечить корпоративним інтересам. Ця обставина значно впливає на ринок юридичних послуг області. У результаті на ринку регіону залишилися тільки великі гравці.

За словами члена правління Асоціації правників України Дениса Бугая, форум проходить у Харкові тому, що це місто - юридична столиця України, в якому підготовлена велика кількість юристів. Окрім того, відділення асоціації в Харкові є одним з найактивніших в Україні.