Богослужіння в православних храмах у День Святої Трійці (П'ятидесятниця) триватиме довше, ніж зазвичай. Якщо зазвичай служба триває близько 2,5 годин, то на Трійцю - близько 3 - 3,5 годин. Як повідомив 10 червня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" керівник місіонерського відділу Харківської єпархії Української православної церкви (Московський патріархат) протоієрей Олег Боровольов, це пов'язано з тим, що після літургії здійснюється особлива служба з колінопреклонними молитвами (ті, що моляться встають на коліна). За церковним статутом до Дня Трійці такі молитви не відбуваються на знак того, що воскреслий Христос переміг смерть. "На Трійцю християни стають на коліна на знак смирення, показуючи, що ми сподіваємося лише на допомогу Божу", - зазначив отець Олег.

Він додав, що в деяких храмах буде проходити по дві служби, і порадив охочим відвідати цього дня церкву дізнатися розклад богослужінь заздалегідь.

Традиційно на свято Трійці храми прикрашають зеленими гілками дерев. "Здавна відзначалося свято П'ятидесятниці, коли люди приходили в храм, приносили з собою перший урожай, і часто храми були прикрашені зеленню. Є ще одна традиція: наші храми прикрашають гілками дерев, згадуючи старозавітного Авраама, коли він уперше зустрівся з Богом у вигляді трьох ангелів. Усі разом вони відпочивали під дубом. Кажуть, як Трійця з'явилася тоді Авраамові під гілками дуба, так і зараз під гілками різних дерев у наших храмах теж є Трійця", - розповів отець Олег.

Напередодні Дня Трійці шанується пам'ять покійних (Троїцька поминальна субота). "У народі побутує думка, що в цей день за літургією можна поминати самогубців. Це помилка. Самогубців у цей день саме за божественною літургією ми не згадуємо, але вдома ми можемо молитися за всіх покійних", - додав протоієрей.

На наступний день після Трійці відзначається ще одне свято - День Святого Духа, який присвячений третьої іпостасі Бога - Духа Святого.

20 червня у православних почнеться Петрів піст. "Він не такий суворий, як Великий піст, зокрема, частіше дозволяється вживати рибу. Але все одно він закликає нас молитися", - додав отець Олег. Цей пост закінчиться 11 липня.

Довідка "SQ". Цього року День Святої Трійці відзначається 12 червня. Свято відзначається Церквою на п'ятдесятий день після Великодня, тому його називають ще П'ятидесятницею. У Біблії говориться, що саме в цей день на апостолів зійшла благодать Духа Святого, коли всі вони зібралися разом у Сіонській світлиці в Єрусалимі. Раптово пролунав сильний шум з неба, немов буря раптова зірвалася, і цим шумом наповнився весь будинок. Тоді всі вони побачили як би поділені язики вогню, і по одному вогненному мови спочило на кожному з апостолів. Зійшов з неба Святий Дух дав апостолам благодать священства для влаштування Церкви на землі, сили і розуму для проповіді Слова Божого по всьому світу. Цей день вважається днем ​​народження Новозавітної Церкви і урочисто святкується з найдавніших часів.

Православні християни в цей день прикрашають будинки і храми зеленими гілочками та квітами. Квітучі гілки нагадують нам про те, що під дією благодаті Божої людські душі розцвітають плодами чеснот.