Харків посів п'яте місце в рейтингу кращих міст для життя в Україні журналу "Фокус" (в аналогічному рейтингу минулого року - перше місце). Лідерами рейтингу стали Одеса, Київ, Івано-Франківськ і Львів.

"Торішній лідер списку, Харків, цього разу опинився на 5-му рядку. Падіння пояснюється не стільки погіршенням показників міста, скільки більш активним розвитком інших міст першої десятки. Наприклад, якщо в Харкові середня зарплата збільшилася на 227 грн., то у Львові та Івано-Франківську - майже на 300 грн. Незважаючи на те, що витрати міського бюджету в Харкові з розрахунку на одну людину зросли на 400 грн., у першій десятці списку "Фокуса" цей показник - 2114 грн. - найнижчий. Мінусом для Харкова стало і те, що за останній рік кількість безробітних тут зросла",- зазначили у виданні.

Довідка "SQ". Оцінка проводилася за 55-бальною шкалою, а кращі міста визначалися на підставі суми балів за тринадцятьма параметрами. Напередодні Євро-2012 при оцінці інфраструктури міст окрім традиційних складових цього критерію журнал враховував наявність готелів, а також кафе, ресторанів, інших місць громадського харчування (площею не менше 100 кв. м). Окрім того, "Фокус" відстежував, скільки кілометрів нових доріг введено в експлуатацію або підлягали капітальному ремонту.