Болеть гриппом в этом году будут значительно меньше, чем в прошлом - главврач харьковской инфекционной больницыРівень захворюваності на грип цього року, за прогнозами, буде значно нижчим, ніж у минулого. Про це 9 листопада заявив у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" головлікар Харківської обласної інфекційної клінічної лікарні Микола Колодій.

"Цього року прогнозується поширення грипу А і В. З цими видами ми зустрічаємося практично щороку, і певний імунний прошарок уже виробився. Поширення "свинячого" грипу малоймовірне. Минулого року багато людей їм уже перехворіло, придбали імунітет, тому зараз, за принаймні, значно менше буде важких випадків. До того ж, тепер усі краще готові - і населення, і медики, тому, думаю, ажіотажу не буде", - зазначив М.Колодій.

За його словами, зараз до обласної інфекційної лікарні надходить від трьох до шести осіб на день. "На стаціонарному лікуванні зараз знаходиться 41 особа. Це в 10-15 разів менше, ніж було в цей же час минулого року. Тоді, як пам'ятаєте, епідемія йшла вже більше тижня, і було масове надходження хворих", - повідомив головлікар інфекційної лікарні .

Як зазначив М.Колодій, інфекційні стаціонари Харківської області були перевірені разом із санепідстанцією на наявність медикаментів і засобів захисту. "Все це було завезено минулого року, і все збереглося. Тому до епідемії ми готові. Також розроблена схема розподілу хворих на грип або респіраторними захворюваннями при їх масовому надходженні. Крім профільних лікарень, які будуть в першу чергу заповнені, будуть розгорнуті інфекційні стаціонари у студентській лікарні № 20 і в одній з міських лікарень. Вони будуть приймати хворих з легкими формами", - повідомив М.Колодій.

За словами головлікаря Харківської обласної дитячої інфекційної клінічної лікарні Дмитра Кухаря, цього року існує велика вірогідність захворювань серед дітей, оскільки минулого року епідемія торкнулася їх менше, ніж дорослих. "У будь-якому випадку, у всіх інфекційних відділеннях центральних районних лікарнях області, у двох центральних обласних лікарнях і в лікарнях, які будуть відкриті для прийому хворих з вірусом грипу і з пневмонією, створено запас противірусних ліків, антибіотиків та інших препаратів і засобів", - зазначив Д.Кухар.

Довідка "SQ". 30 жовтня 2009 р. міністр охорони здоров'я України Василь Князевич повідомив, що в Україні почалася епідемія високопатогенного грипу A/H1N1 "Каліфорнія" (або "свинячий" грип). Взимку 2009/10 рр. від грипу, ГРВІ та їх ускладнень (зокрема пневмонії) в Харківській області померло близько 70 осіб, в Україні - понад 1 тис.осіб.