Гральні заклади не платять податків до бюджету Харкова, оскільки за законом такої діяльності як гральний бізнес не існує. Про це 8 листопада заявив, відповідаючи на питання "SQ", в.о. міського голови Геннадій Кернес.

"Звичайно, виникає низка питань про те, як же працюють ігрові заклади, не маючи на те законних підстав. Я впевнений у тому, що спільно з правоохоронними органами та іншими контролюючими структурами ми з часом наведемо в цій сфері лад", - зазначив Г.Кернес.

Як повідомив "SQ" депутат облради Леонід Стрижко (фракція Компартії), вся справа у недосконалості законодавчої бази та інфраструктури засобів розваг, яка склалася останнім часом у країні. "Потрібно поставити питання, де знаходиться гравець, а де рулетка, на якій раніше крутилася кулька? Адже рулетка стала віртуальною, і вона десь там у мережі. Хоча гроші отримує або віддає гравець у Харкові. Дірки в законодавстві з'явилися тому, що в ігрового бізнесу є колосальне лобі", - зазначив Л.Стрижко.

За його словами, він упевнений у тому, що лобі грального бізнесу в Україні домоглося того, що на прогалини в законодавстві просто закрили очі. "Гральники перепрофілювалися, після виходу закону про заборону грального бізнесу вони, в багатьох випадках, продовжують свій бізнес. І справа не в тому, що вони платять чи не платять за ліцензії, а в розкладницькій дії цього бізнесу на людей", - зазначив Л.Стрижко.

"Гральні структури треба винести за межі міст як мінімум на 200 км. Потрібно знайти точку, так само віддалену від великих міст, і нехай там грають, якщо це їм потрібно, просаджують гроші. Так вирішується це питання в Європі. Я був в одному такому закладі на півночі Італії: від Мілана - 300 км. Туди люди приїжджають на автомобілях, нічого цікавого там немає, дим стоїть коромислом, йде гра. Невже такий гральний центр складно буде зробити у нас у країні?", - зазначив Л.Стрижко.

Довідка "SQ". Податківці Харківської області за 8 міс. 2010 р. провлеи 460 перевірок в ігрових салонах. під час перевірок було виявлено 44 факти здійснення незаконної діяльності. Була вилучена 561 одиниця грального обладнання на 4 млн.грн. До правоохоронних органів було направлено 35 матеріалів перевірок, за якими порушено 2 кримінальні справи (за ст.203 Кримінального кодексу). До Адміністративного суду Харківської області податківці направили три позови.

15 травня 2009 р. Верховна Рада (ВР) прийняла в цілому закон "Про заборону грального бізнесу в Україні". Законом вводиться заборона грального бізнесу (організації та проведення публічних азартних ігор для одержання прибутку) до прийняття спеціального законодавства, яке передбачає право здійснення цього бізнесу в спеціально створених зонах.