Миллионные доходы задекларировали пятьдесят харьковчанП'ятдесят мешканців Харківської області задекларували свої прибутки, отримані в 2010 р., у розмірі понад 1 млн.грн. Про це 8 червня повідомили "SQ" у прес-службі Державної податкової адміністрації в Харківській області. За попередніми підсумками, цього року до податкових інспекцій Харкова й області надійшло 29 тис. 544 декларації від громадян, з них 21 тис. 638 осіб вказали прибутки, що підлягають обов'язковому декларуванню.

Як повідомили в податковій адміністрації, загальна сума податку на прибутки фізичних осіб за цими деклараціями становить більше 15,5 млн. грн. До бюджету вже надійшло 11,4 млн. грн. Податкова адміністрація нагадала, що згідно п.179.1 Податкового кодексу України фізична особа зобов'язана самостійно до 1 серпня 2011 р. сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації.

Також у податковій адміністрації повідомили, що цього року від громадян, які вирішили скористатися правом на податковий кредит, надійшло 7 тис. 510 декларацій. Цим громадянам, згідно з їх деклараціями, повинні повернути з бюджету понад 4,4 млн. грн. податку. Найбільше (6 тис. 694 осіб) скористалася правом на податковий кредит на навчання.

Довідка "SQ". Кампанія з декларування прибутків, отриманих громадянами у 2010 р., закінчилася 1 травня. Декларувати прибутки зобов'язані громадяни, які отримують прибуток не за основним місцем роботи. Громадяни повинні задекларувати прибутки, отримані, зокрема, за надання в оренду (суборенду) рухомого та нерухомого майна, від продажу інвестиційних активів (акцій, корпоративних прав), прибутки, отримані за межами України у вигляді зарплати, гонорарів, винагород, благодійної допомоги.

Включити до складу податкового кредиту можна витрати, фактично понесені протягом звітного року. Зокрема, це можуть бути кошти, сплачені закладам освіти для компенсації вартості середньої або вищої форми освіти; частину відсотків за іпотечними житловими кредитами; страхові внески, страхові премії та пенсійні внески, сплачені страховикові, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя.

У 2008 р. у регіоні прибутки понад 1 млн.грн. задекларували 107 осіб, у 2009 - 52.