У зв'язку з прийняттям Податкового кодексу в податковому законодавстві відбулися певні зміни, що стосуються, зокрема, оподаткування продажу об'єктів рухомого майна. Як повідомили "SQ" у Державній податковій адміністрації в Харківській області, прибуток від продажу об'єкта рухомого майна визначається, виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта.

Як повідомили в податковій, отриманий платником податку прибуток обкладається податком згідно ст. 173 кодексу за ставкою 5%. Винятком є продаж одного з об'єктів рухомого майна не частіше одного разу протягом звітного податкового року. У цьому випадку прибутки продавця обкладаються податком за ставкою 1%. Як повідомили в облподатковій, при другій і наступних продажах об'єктів рухомого майна прибуток, отриманий платником податку, оподатковується за ставкою 5%.

У випадку, якщо другою стороною договору купівлі-продажу об'єкта рухомого майна є юридична особа або фізична особа - підприємець, така особа вважається податковим агентом платника податку і зобов'язана виконати всі визначені кодексом функції податкового агента.

Також у податковій повідомили, що при проведенні купівлі-продажу через нотаріальні контори нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості рухомого майна та документа про сплату податку до бюджету сторонами договору та щоквартально подає до органу державної податкової служби за місцем розташування інформацію про такий договір, включаючи інформацію про вартість майна та суму сплаченого податку (у порядку, встановленому для податкового розрахунку).

У випадку, якщо об'єкт рухомого майна продається через біржу, біржа також щоквартально подає до органу державної податкової служби інформацію про такі угоди, включаючи інформацію про суму прибутку та суму сплаченого до бюджету податку (у порядку і в терміни, встановлені для податкового розрахунку).

У податковій повідомили, що в разі оформлення договорів купівлі-продажу через нотаріуса або шляхом укладання біржових угод платник податків самостійно визначає суму податку і сплачує його до бюджету через банки. У разі прийняття судом (або третейським судом) рішення про зміну власника та перехід права власності на рухоме майно сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи особою, у власності якої знаходився об'єкт рухомого майна.

Органи, які реєструють транспортні засоби, зобов'язані повідомляти органи державної податкової служби за місцем розташування про транспортні засоби, зареєстровані або зняті з реєстрації протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу (за формою, затвердженою центральним органом державної податкової служби), а також про їх власників.

Прибуток від операцій з продажу об'єктів рухомого майна, здійснюваних фізичними особами - нерезидентами (іноземними громадянами), оподатковується в порядку, встановленому для резидентів, за ставкою 15% (п. 167.1 ст. 167 кодексу). У разі, якщо сума прибутків від продажу рухомого майна, отриманих таким платником податку у звітному податковому місяці, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати (встановлений на 1 січня звітного року), ставка податку складає 15% прибутку плюс 17% суми перевищення.