Додаткова сесія зовнішнього незалежного тестування може стати платною. Про це журналістам заявив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко. Також, за його словами, доцільно буде ввести плату за тести з додаткових предметів. "Кожен громадянин України має право на безкоштовну освіту, тому тестування з основних трьох предметів, необхідних для вступу до ВНЗ, є і буде безкоштовним. Але що стосується додаткових тестів - недоцільно так бездумно витрачати державні гроші", - підкреслив директор центру.

За його словами, також треба шукати механізми покарання тих людей, які зареєструвалися на сесію і не з'явилися, тому що держава несе фінансові втрати. "10 млн.грн. втрачено цього року в масштабах України", - відзначив він. За його словами, можливо вже наступного року "прогульників" будуть притягати до адміністративної відповідальності.
 

Довідка "SQ". Зовнішнє незалежне оцінювання знань проводилося в 2010 р. з 2 до 23 червня. Тестування з української мови та літератури відбулося 2, 3 і 4 червня, з іноземної мови - 7 червня, з біології - 9 червня, з географії - 11 червня, з математики - 14 і 15 червня, з історії України - 17 і 18 червня, з хімії - 21 червня, з фізики - 23 червня. Результати тестування будуть оголошені до 14 липня 2010 р. Прийом документів до вишів триватиме до 22 липня, вступні іспити та конкурси пройдуть 23-31 липня. Зарахування до ВНЗ відбуватиметься з 1 до 31 серпня.