"Жінка, яку покусала хвора на сказ кішка, за вказаною міською комісією з надзвичайних ситуацій адресою не проживає. Отже, не потрібно було вводити карантинні обмеження на території Дзержинського району, оскільки невідомо, де саме мешкала господиня разом з кішкою", - повідомила 8 лютого в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" віце-президент Асоціації зоозахисних організацій України, директор Харківської благодійної організації "Центр усиновлення тварин" Олена Ратникова-фон-Зассе.

За її словами, міська комісія з надзвичайних ситуацій повідомила, що інцидент стався за адресою вул.Мирна, 9, кв. 5 (Дзержинський р-н Харкова). "Але як з'ясувалося в той же день, в цій квартирі проживають абсолютно інші люди, які є квартиронаймачами. А та жінка, яку покусала кішка, знаходиться в іншому місці. Поспілкуватися з нею і щось з'ясувати практично неможливо. Так, ми не знаємо, де саме перебувала скажена кішка і на якій території потрібно вводити якісь карантинні заходи", - зазначила О.Ратникова-фон-Зассе.

Як заявила директор центру усиновлення тварин, цей випадок - "зачіпка для міської влади, щоб ще раз випустити живодерів і дати їм можливість масово знищити в районі тварин, які не мають відношення до сказу". "Раніше в Харкові було значно більше випадків сказу. Але ніякий карантин не вводився", - додала вона.

Довідка "SQ". Домашня кішка, хвора на сказ, 25 січня в будинку на вул.Мирній у Дзержинському районі Харкова покусала своїх господарів. Про це 4 лютого повідомили під час засідання міської комісії з надзвичайних ситуацій (КЧС). Кішка була приспана, а аналізи показали, що кішка хвора на сказ.

КЧС запропонувала ввести карантинні обмеження на території Дзержинського району, обмеженої пров.Фастівським, вул.Мирною, вул. Софіївською та вул. Лопанською. У зоні карантину заборонили проведення виставок домашніх тварин, вигул собак і кішок, вивезення тварин за межі зони. Також комісія вирішила відловити диких тварин у карантинній зоні і прищепити від сказу домашніх тварин, які проживають у будинку, де сталася надзвичайна пригода.

У 2010 р. зоозахисні організації Харкова провели в місті низку пікетів. Активісти хотіли привернути увагу міської влади та громадськості до наявних проблем у сфері поводження з тваринами і зупинити реалізацію рішення № 2 міської комісії з ТЕБ та НС. Згідно цього рішення, для усунення кормової бази для безпритульних тварин планується закрити кришками контейнери для збору ТПВ, ліквідувати стихійні укриття для бездомних тварин, закрити підвали та горища, не пускати безпритульних тварин у підземні переходи і виходи зі станцій метро, припиняти діяльність ринків, закладів громадського харчування, будівельних майданчиків, автостоянок та автозаправок у разі виявлення на їх територіях бездомних тварин.