"Для такого великого міста, як Харків, потрібен аеродром зі злітно-посадковою смугою довжиною 3,5 або 4 км", - заявив "SQ" 7 червня під час міжнародного форуму "AEROFORUM.UA" президент асоціації "Аеропорти України" Анатолій Троценко. За його словами, зараз в Харкові будується смуга довжиною 2,5 км. Її буде достатньо для прийому літаків типу "Аеробус" середнього класу. Крім того, на короткій смузі збільшується частота посадок і злетів.

За словами О. Троценко, аеродром з смугою в 4 км вважається найсучаснішим, оскільки може приймати всі типи літаків. Такий аеродром є в аеропорті Бориспіль (Київ), аналогічний планується побудувати в Донецьку.

Як зазначив О. Троценко, будівництво смуги в 4 км на аеродромі харківського аеропорту було пов'язано зі значними труднощами. Зокрема, потрібно було переселяти частину мешканціів с.Федорци. Обсяг інвестицій у цей проект склав би понад 150 млн.грн. "З архітекторами завжди є розбіжності, оскільки вони хочуть розвивати місто у бік аеропортів. Але це суперечить інтересам цивільної авіації, так як поступово аеропорт стає придатним тільки для малої авіації", - зазначив О. Троценко.

За його словами, в роки СРСР розглядалося питання будівництва аеропорту у Вільшанах (Дергачівський р-н) та на кордоні з Росією, в районі м. Білгород. А. Троценко припустив, що з часом Харків буде мати ще один аеропорт, як Київ. "Можливо, це буде аеропорт у Вільшанах", - зазначив він.

 

Довідка "SQ". Міжнародний форум "AEROFORUM.UA" проходить 7-9 червня на майданчику нового терміналу міжнародного аеропорту "Харків". Серед учасників - керівники підприємств, пов'язаних з галуззю авіаперевезень, з 35 країн. Організатори форуму - міжнародний аеропорт "Харків", ТОВ "Інвестиції в Харків". Генеральний партнер - компанія "DCH" (Київ).

Будівництво злітно-посадкової смуги харківського аеропорту відбувається в рамках реконструкції аеродромного комплексу аеропорту, яка здійснюється за рахунок коштів держбюджету. За словами віце-прем'єр-міністра Бориса Колесникова, не пізніше 2011 р. в харківському аеропорту буде побудована злітно-посадкова смуга завдовжки 2,5 км, завширшки 45 м.