В интернете опубликуют сведения о незанятых земельных участках Харьковской областиУ Харківській області розроблена система, яка дозволяє публікувати в інтернеті відомості про незайняті земельні ділянки. Про це повідомив "SQ" директор Інституту сталого розвитку Харківського національного університету ім.Каразіна Станіслав Ігнатьєв. За його словами, проект реалізується в рамках договору між парламентами Грузії та України про гармонізацію законодавств двох країн. За підтримки фонду "Black Sea Trust", який підтримує проекти в Чорноморському регіоні, інститут займається гармонізацією законодавства в галузі земельного кадастру та ринку земель. "Ідея з публікацією в інтернеті відомостей про земельні ділянки хороша, але в Україні не вистачає законодавчої бази для її реалізації. І ми розробляємо рекомендації до Земельного кодексу, працюємо над розміщенням в інтернеті інформації про державні вільні землі, які можна взяти в оренду або у власність", - зазначив С.Ігнатьєв.

За його словами, система публікації в інтернеті інформації про вільні землі діє в тестовому режимі на прикладі Балаклійського, Валківського і Куп'янського районів області. "В інтернеті база даних буде опублікована, коли дадуть дозвіл райдержадміністрації та Державне агентство земельних ресурсів. З агентством у нас тісні стосунки, і я думаю, що й адміністрації нас підтримають. Проект знаходиться на завершальній стадії. 29 квітня представники парламенту Грузії приїдуть в Україну. У цей день планується провести круглий стіл з питань гармонізації законодавства двох країн",- зазначив С.Ігнатьєв.

За його словами, при складанні бази даних та підготовці змін до законодавства інститут співпрацює з Держагентством земельних ресурсів і Харківським національним аграрним університетом ім.Докучаева. "База вільних земель має публічний статус, але, тим не менш, населенню недоступна. Ми проводили моніторинг у п'яти областях країни і з'ясували, що близько 18% земель вільні. В основному, це стосується земель сільгосппризначення", - повідомив С.Ігнатьєв.

Директор інституту повідомив, що кадастрового номера у вільних земель, відомості про яких будуть публікуватися в інтернеті, ще немає, оскільки він дається, коли є проект землеустрою. Положення ділянок буде вказуватися приблизно по межах сусідніх ділянок. "А потім, якщо хтось побажає взяти землю в оренду, він укладе договір і отримає кадастровий номер", - заявив С.Ігнатьєв.