Меморіальну дошку хірургу і професору Юрію Вороному, який перший у світі провів операцію з пересадки нирки людині, 6 жовтня відкрили у Харкові, на будівлі Науково-дослідного інституту дерматології (вул. Чернишевська, 7/9, раніше в цій будівлі розміщувався Інститут гематології та переливання крові). Меморіальну дошку відкрили в рамках V Всеукраїнського з'їзду трансплантологів, що проходить у Харкові.

У заході взяли участь українські хірурги-трансплантологи, представники Міністерства охорони здоров'я та Асоціації трансплантологів України, а також керівництво Харківського національного медичного університету. Після цього на з'їзді була презентована книга "Ю.Ю.Вороний - піонер вітчизняної трансплантології (матеріали, документи, фотографії)".

Довідка "SQ". Уперше у світі трансплантацію нирки від неживої людини до живої здійснив хірург, професор Юрій Вороний. 3 квітня 1933 р., будучи завідувачем хірургічного відділення Херсонської лікарні, Ю.Вороний у харківській клініці пересадив 26-річній жінці нирку 60-річного померлого чоловіка. Операція почалася за шість годин після смерті потерпілого.

Нирка була трансплантована як тимчасовий захід на період гострої ниркової недостатності. Але пацієнтка, проживши з чужою ниркою більше двох діб, померла. Проте саме ця операція вважається першою у світі успішною операцією з пересадки нирки, оскільки пересаджений орган включився в кровотік і почав, хоч і недовго, самостійно функціонувати.

Ця операція стала першою в світі трансплантацією нирки від людини людині, що довело можливість у клінічних умовах пересаджувати живій людині не тільки шматочки тканини, але й цілі органи. Також вона спростувала теорію про так звану "трупну отруту", яка в ті роки була поширена серед медиків.