Онкохворі Харківської області на власні кошти зараз купують близько 2/3 необхідних препаратів. Як повідомив журналістам 6 лютого в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" головний лікар Харківського обласного клінічного онкологічного диспансеру Юрій Вінник, у 2011 р. з державного бюджету на хіміопрепарати для онкохворих було виділено близько 13 млн.грн. Це покрило 20% потреби в них. Близько 1 млн.грн. виділений з місцевих бюджетів на хіміопрепарати, наркотичні препарати і кисень.

Як повідомив Ю.Віннік, Харківський онкодиспансер бере участь у клінічних дослідженнях препаратів, вироблених провідними фармакологічними компаніями Великобританії, США та Швейцарії. В рамках цих програм пацієнти отримують безкоштовні ліки. У 2011 р. таких було близько 100 осіб. "Фармфірми впроваджують препарат у практику. Укладається договір, набираються групи в різних країнах, які лікуються однаково, щоб порівняти результати. Фармфірми надають найкращі на сьогодні препарати - сенсу впроваджувати гірші або старі немає. Вони абсолютно безкоштовні для пацієнтів. Обстеження також оплачують представники фармфірм", - розповів Ю.Віннік. "Зараз у мене люди стоять у черзі, просять включити їх до такої програми, тому що це єдиний вихід. Вартість лікування такими препаратами - кілька тисяч доларів щомісяця", - додав він.

За словами Ю.Вінніка, для участі в таких програмах установи повинні довести, що вони в змозі забезпечити рівень діагностики та лікування, що влаштовує ту чи іншу фармакологічну компанію. Також участь у міжнародних клінічних дослідженнях дозволяє рости медперсоналу. "Представники установ-учасників програм відвідують мінімум 10-15 з'їздів на рік у різних країнах, де спілкуються й обмінюються досвідом із зарубіжними колегами. Ми дізнаємося про новинки ще до того, як інформацію про них публікують", - додав Ю.Віннік. За його словами, на найближчому конгресі ASCO (Американське товариство клінічної онкології) в Чикаго (США) будуть представлені результати досліджень харківських онкологів.