Харьковские предприниматели хотят создать единое всеукраинское предпринимательское движениеКоординаційна рада підприємницьких організацій Харківської області наполягає на створенні єдиного всеукраїнського підприємницького руху, який відстоював би права малого та середнього бізнесу та громадянського суспільства в цілому. Про це 5 травня повідомив журналістам голова Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак.

"Підприємці вже відчули на собі всі "принади" дії впровадженого Податкового кодексу і реформ, які проводить нинішня влада. У зв'язку з цим багато центрів підприємницького руху в різних регіонах країни продовжують проводити акції протесту. І зараз гостро стало питання про те, що начебто всі ці центри роблять одну справу, і роблять правильно, але кожен робить по-своєму, кожен йде своїм шляхом, вимагає щось своє. Навіть усі акції заплановані на різні дати. Це все внесло розбрат у ряди підприємців", - зазначив О.Чумак .

За його словами, у зв'язку з цим харківська координаційна рада підприємницьких організацій дійшла висновку, що сьогодні необхідно об'єднати всі наявні підприємницькі течії і центри в "один потужний рух або всеукраїнську громадську організацію, яка б відстоювала права малого та середнього бізнесу в органах державної влади" .

Голова Харківської обласної організації профспілки підприємців Валерій Рєпін повідомив, що на травень призначені три акції протесту підприємців - дві регіональні й одна всеукраїнська. Так, 12 травня в Харкові повинне пройти "Всеукраїнське віче", організоване Асамблеєю громадських організацій малого та середнього бізнесу, 14 травня пройде День гніву, який організовує громадський рух "Спільна справа", і 19 травня в Києві відбудеться всеукраїнська акція "Вперед!".

"Учасники першого мітингу вимагають відставки президента України і розпуску Верховної Ради, учасники другого - відставки Кабінету міністрів і прийняття до розгляду дев'яти законопроектів, а вимоги останньої акції ще чітко не сформульовані. Розумніше було б провести в Харкові одну акцію. Тому ми звертаємося до всіх громадських організацій Харківської області та Україні, щоб об'єднати зусилля і провести одну масову акцію в кожній області, а пізніше провести масову акцію в Києві", - підкреслив В.Рєпін.

О.Чумак також додав, що обласна координаційна рада підприємницьких організацій у майбутньому буде координувати проведення подібних акцій у Харкові. "І ми будемо наполягати, щоб проведення таких акцій узгоджувалися б з нами, щоб у Харкові був один сильний підприємницький кулак. Окрім того, Харків має стати першопрохідцем у створенні якогось аналітичного стратегічного центру, щоб об'єднати не тільки підприємців, а й громадські організації нашого регіону, і спланувати свої дії на 5-10 років уперед", - підкреслив О.Чумак.

 

Довідка "SQ". Підприємці планують 19 травня провести всеукраїнську акцію на Майдані Незалежності в Києві на підтримку законопроектів, ініційованих головою Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Верховної Ради Наталією Королевською. Підприємці будуть виступати за законопроекти щодо перегляду прожиткового мінімуму (№ 7536), посилення відповідальності чиновників за корупцію та посадові злочини (№ 7535), про внесення змін до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування (№ 8276), про мораторій на перевірки суб'єктів малого бізнесу (№ 8018). Окрім того, підприємці будуть домагатися створення тимчасової слідчої комісії з розслідування причин зростання цін на продукти харчування і підвищення тарифів.

У листопаді 2010 р. підприємці провели низку акцій протесту в Києві проти Податкового кодексу. Президент України наклав вето на первісну редакцію документа, до Податкового кодексу були внесені деякі зміни, що стосуються підприємницької діяльності, і з 1 квітня Податковий кодекс вступив у дію.