Прокуратура Харківської області винесла протест з вимогою скасувати наказ, яким встановлювався перелік осіб, які могли отримати медичне обслуговування в обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Ігор Шурма, передав сайт ХОДА.

За словами віце-губернатора, цей наказ був підписаний колишнім головним лікарем диспансеру та затверджений 12 січня 2007 р. колишнім начальником Головного управління охорони здоров'я ХОДА Богданом Волосом.

"Цим переліком дозвіл на медичне обслуговування в диспансері було надано особам, які не мають статусу постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Згідно висновків прокуратури, вказаний перелік є незаконним і підлягає скасуванню. Головне управління охорони здоров'я ХОДА вже видало наказ про скасування цього списку", - підкреслив віце- губернатор.

"У людей минулого покоління диспансер, який покликаний обслуговувати чорнобильців, асоціюється з колишньою обкомівською лікарнею, і вони за старою звичкою намагаються туди потрапити, не замислюючись над тим, що їхнє перебування там провокує порушення фінансово-господарської діяльності установи, оскільки їй виділяються гроші тільки на обслуговування чорнобильців. Відтепер у диспансері будуть лікуватися виключно люди, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", - зазначив І.Шурма.

Довідка "SQ". Відповідно до закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" та статуту установи, диспансер радіаційного захисту є спеціалізованою установою, підлеглим Головному управлінню охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації, і призначений для профілактики, діагностики, диспансерного нагляду, лікування та реабілітації осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мешкають на території Харківської області.