Анатолий Гольцев: "Лучшим памятником директору Института криобиологии будет продолжение его идей и начинаний"На початку цього року Україна втратила видатного вченого, який очолював харківський Інститут проблем кріобіології і кріомедицини, академіка Валентина Грищенка. Як живе інститут без свого керівника, якими досягненнями може пишатися і що ще планує впровадити в медицині - про це ми говорили з виконуючим обов'язки директора інституту, академіком НАН України Анатолієм Гольцевим

- Анатолію Миколайовичу, що значила втрата Валентина Грищенка для інституту та вітчизняної науки? Які ідеї і проекти Валентина Івановича планується продовжити?

- Смерть Валентина Івановича Грищенка, безумовно, непоправна втрата для всіх. Ми зараз готуємо книгу пам'яті Валентина Івановича і просимо спеціалістів в галузі кріобіології і кріомедицини, провідних акушерів-гінекологів України та світу, його друзів, колег висловити свої враження про Валентина Івановича. Колега Валентина Івановича, відомий акушер-гінеколог, генеральний директор Донецького регіонального центру охорони материнства і дитинства Володимир Чайка назвав його людиною, яка випередила час. Валентин Іванович дійсно був всебічно розвиненою людиною: прекрасний акушер-гінеколог, кріобіолог і кріомедик, який створив свої школи з багатьох дисциплін. Саме Валентин Іванович був в Україні родоначальником напрямку репрудоктологіі, який реалізувався зачаттям людини в пробірці. Першій дівчинці, яка з'явилася на світ таким чином, уже виповнилося 20 років.

В обличчі Валентина Івановича ми втратили не лише видатного вченого, але і Людину з великої літери. Але головне - ми втратили генератора ідей. Тому найкращим пам'ятником Валентину Івановичу буде продовження його ідей і починань. Одна з них - прагнення домогтися визнання кріобіології і кріомедицини як науки в нашій країні, щоб вона служила людям заради збереження їх здоров'я.

- Коли планується призначення нового директора інституту? Як визначалася ця кандидатура?

- Обрання директора інституту має відбутися з 19 до 21 квітня в Національній академії наук України. Вчена рада інституту висунула на цю посаду мою кандидатуру, яку ще має підтримати трудовий колектив. В інституті я працюю майже з моменту його заснування.

- Наступного року інституту виповниться 40 років. Назвіть основні досягнення інституту за ці роки?

- В інституту багато досягнень, і йому є чим пишатися. Зупинюся лише на деяких. На підставі теоретичних і фундаментальних розробок вченими нашого інституту створені технології кріоконсервування біологічних об'єктів різних рівнів організації. В інституті створений кріобанк біологічних об'єктів, який отримав статус національного надбання. Для заморожування біоматеріалу при ультранизьких температурах в інституті було створено спеціальне конструкторське бюро з дослідним виробництвом, яке розробляє та створює ці прилади. Наші винаходи активно використовуються в Росії та інших країнах.

Спільно з Національним університетом біоресурсів і природокористування України (м. Київ) розроблена комплексна програма з використання досягнень кріобіології в сільському господарстві. Зокрема, на основі результатів експериментальних досліджень ми обгрунтували можливість застосування кріопротекторів для обробки насіння для попередження вимерзання врожаю і знищення його різними шкідниками. До речі, синтезовані нами кріопротектори тепер відомі в усьому світі і застосовуються в різних наукових установах.

В інституті розроблена технологія кріоконсервування і створений кріобанк репродуктивного матеріалу рідкісних і зникаючих видів риб. Ця технологія використовується зараз в Угорщині, Чехії, Болгарії, Франції та інших країнах. Спільно з колегами з Англії наші співробітники розробили технологію отримання і застосування середовищ, які дозволяють зберігати в життєздатному стані клітини печінки. Ця технологія вже пройшла клінічні випробування і використовується в медицині. У Японії, де зараз відбуваються такі неприємні події, наші вчені спільно з професором Саджа Суміда запровадили в клінічну практику безвідмивний метод кріоконсервування крові. Сподіваємося, що ці розробки чимось допоможуть у вирішенні сьогоднішніх проблем цієї країни.

Гордістю інституту є і створений на основі розроблених низькотемпературних технологій банк пуповинної крові. Цей матеріал може в будь-який момент стати в нагоді при лікуванні різних захворювань як дитини (аутокров), так і її родичів.

В інституті інтенсивно розробляється дуже актуальний і важливий як у науковому, так і прикладному плані напрям - "кріобіологія та кріомедицина стовбурових клітин". Валентин Іванович став основоположником цього напрямку не тільки в нашій країні, але і в світі. Не вдаючись в подробиці, можна сказати, що такі клітини при введенні, наприклад, в організм хворих на цукровий діабет можуть продукувати інсулін, перетворюватися на кардіомеоцити та інші корисні клітини при лікуванні різних захворювань.

Важливим досягненням у нашій роботі є створення при інституті Міжвідомчого наукового центру кріобіології і кріомедицини НАН, АМН та МОЗ України. Центр створений для того, щоб впроваджувати наші фундаментальні наукові розробки в клінічну практику. Гарним прикладом такої співпраці є впровадження в медичну практику препаратів клітинної та тканинної терапії.

Науковці нашого інституту за розробки в цьому напрямі двічі, в 1992 і 2002 роках, отримали Державні премії України. Близько 20 провідних учених інституту за успішну роботу нагороджені іменними преміями відомих учених у різних галузях науки і техніки. У 2010 році Світовим товариством кріобіологів і кріомедиків Валентину Івановичу присуджена премія "Cryo-Fellow" за досягнення в галузі кріобіології і кріомедицини. За більш ніж півстолітній період існування цього товариства лише 14 осіб отримали таку нагороду.

- Які ще хвороби можна лікувати за допомогою стовбурових клітин, кріотерапії та гіпотермії?

- Стовбурові клітини в чистому вигляді рідко використовуються в клінічній практиці. В основному вони застосовуються як складовий компонент тих чи інших тканин (наприклад, фетальна печінка, фетальні нервові клітини, клітини плаценти та ін.) У такому варіанті вони можуть застосовуватися при різних патологічних станах. Наприклад, в акушерсько-гінекологічній практиці (зокрема, при загрозі переривання вагітності застосовуються препарати плаценти), при патологіях серцево-судинної системи, при порушеннях функцій мозку (хвороби Альцгеймера, Паркінсона), опорно-рухового апарату (вирощуються поза організмом структури сполучної тканини) .

Щодо кріотерапії можна сказати, що це, просто кажучи, лікування холодом. Варіанти такого лікування можуть бути різними - від прикладання льоду до хворої ділянки (припустимо, при забитті) до використання спеціальних методів і апаратури. У нашому інституті активно вивчаються питання, пов'язані з екстремальною кріотерапією. Йдеться про дію на організм ультранизьких температур, що дозволяє домогтися відновлення функцій його органів і систем. Ми навіть розробили спеціальні підходи та програми використання кріокамери (кріосауни), після візиту до якої відбувається так зване оздоровлення організму.

Актуальною є проблема використання гіпотермії (охолодження), яка є однією з найстародавніших наук медико-біологічного профілю. У нашому інституті отримані унікальні результати, які свідчать про те, що за допомогою гіпотермії можна управляти діяльністю регуляторних систем, контролюючих метаболічні, фізіологічні і патофізіологічні процеси в організмі. Тобто відкривається перспектива застосування цього методу, наприклад, при хірургічних втручаннях і т.д.

- Як багато людей користуються послугами інституту? Наскільки популярне таке лікування? Наприклад, чи багато жінок вирішили "законсервувати" плаценту і пуповинну кров своєї дитини? Кому і в яких випадках вона знадобилася?

- Черга, як у поліклініці, у нас не стоїть, але багато хто користується нашими послугами. Можливість заготівлі, зберігання і лікування цими препаратами цілком доступна. В Україні вже є кілька подібних структур, але вони не мають під собою законодавчої бази і необхідного досвіду роботи. Ми ж кріоконсервуванням біооб'єктів займаємося професійно вже багато років і, насамперед, на користь тих, хто до нас звертався, а не просто прагнемо заробити на цьому гроші. У низці випадків "законсервована" пуповинна кров була вже необхідна. В одного малюка були проблеми з дихальною системою, в іншого - з центральною нервовою системою. Завдяки застосуванню пуповинної крові цих дітей вдалося вилікувати, і ці результати вражають.

- Чи можна завдяки кріомедицині зберегти молодість або омолодитися?

- Говорячи про кріомедицину з точки зору збереження молодості або омолодження, можна мати на увазі найрізноманітніші ситуації. Я вже говорив про гіпотермію та кріотерапію, які значною мірою мають відношення до кріомедицини. При цьому застосування кожного з цих методів несе елементи "омолодження". Використання кріоапплікаціі в косметології (навіть у вигляді примітивного ватяного тампону, який занурили в азот і провели по шкірі) - це теж кріомедицина з метою омолодження шкіри обличчя. Механізми таких ефектів непрості. У цьому конкретному випадку холодовий чинник стимулює систему регенерації шкіри, включаючи і розташовані в ній клітини імунної системи. Їх роль у регуляції системи забезпечення обмінних процесів під дією холоду неоціненна. Вони регулюють стан клітин шкіри, які продукують колаген (речовина, що додає шкірі пружність), а, отже, і відсутність зморшок. Одним словом, холодовий чинник, активізуючи метаболічні процеси, "запрошує" до участі в них багато структур шкіри, включаючи судини. Ви помічали, коли людина приходить з морозу, її обличчя прямо пашить здоровим рум'янцем. Ось вам і омолодження.

У цьому сенсі омолоджуючий ефект мають і процедури в кріосауні. Час перебування в ній не перевищує 2,5-3 хвилин. Температура в кріосауні дуже низька і становить від мінус 120 до мінус 170 градусів. Через різні рецептори шкіра активно реагує на холод, "збадьорюється" весь організм. Для отримання "лікувально-омолоджуючого ефекту" рекомендується пройти близько 10 сеансів з певним інтервалом. Але є і протипоказання такого роду терапії: це захворювання серцево-судинної системи, важкі патології центральної нервової системи. Говорячи про надання привабливості шкірі іншими методами, наприклад, "походами" до солярію, потрібно відзначити загальновідомий факт, що суперінсоляція не завжди логічна й може навіть продукувати ріст злоякісних клітин у шкірі.

- Над чим зараз працюють вчені інституту?

- Є чотири основних напрямки роботи інституту: розробка ефективних технологій кріоконсервування біооб'єктів і відповідної апаратури для цього, створення нових форм кріопротекторів, обгрунтування використання низьких температур у клінічній практиці, клітинна і тканинна терапія.

У нас величезна кількість ідей і проектів. Стає очевидним, що сучасна наука не може розвиватися, якщо їх немає в голові, а в руках, вибачте, тільки лопата та брухт. Парк дослідницької апаратури в усьому світі з дня на день оновлюється. На жаль, у нашій країні ці темпи оновлення не настільки виразні. Останні два-три роки був накладений мораторій на придбання нового обладнання. І, тим не менш, навіть те, що у нас зараз є, дозволяє рухатися вперед. Найголовніше - у співробітників є ентузіазм, віра в себе і в інститут. Звичайно ж, ми працюємо над вдосконаленням методів кріоконсервування біооб'єктів найширшого профілю. Серйозна увага приділяється розробці і впровадженню в практику результатів інноваційних проектів зі створення в нашій країні та за її межами низькотемпературних банків репродуктивних тканин рідкісних і зникаючих видів риб, домашньої птиці і т.д.

У світлі згадуваних вище кріомедіцінскіх технологій хочеться відзначити, що нами розпочато дуже важливе для медицини вивчення кріочутливості пухлинних клітин і, насамперед, стовбурових ракових клітин - СРК. У цьому ми знайшли підтримку Інституту сцинтиляційних матеріалів (НТК "Інститут монокристалів"), який запропонував у цих дослідженнях застосовувати нанокомпозитні структури.