Працівники сектору Державної служби з боротьби з економічною злочинністю Дзержинського райвідділу міліції Харкова затримали директора фіктивної кредитної спілки "Прометей-Інвест". Як повідомив сайт Головного управління МВС України в Харківській області, чоловік створив цю спілку у квітні 2011 р., її офіс розташовувався на вулиці Сумській, 39. Директор затриманий за фактом шахрайських дій.

Правоохоронці зазначили, що ця спілка не була офіційно зареєстрована у Державному реєстрі фінансових установ Держфінпослуг і ніколи не отримувала ліцензію Держфінпослуг.

Як повідомили в міліції, для реєстрації кредитної спілки в органах влади необхідно мати не менше 50 засновників. Керівник "Прометей-Інвест", щоб набрати таку кількість учасників, використовував копії паспортів та ідентифікаційних кодів громадян України без їх відома. Він пропонував людям узяти участь у кастингу для зйомок в історичному фільмі "Ландау", який знімався в той час у Харкові, і під цим приводом отримував від них копії паспортів та ідентифікаційних кодів. Потім аферист опублікував оголошення в місцевих та районних газетах Харківської та Луганської областей про надання кредитів на вигідних умовах, при цьому не маючи грошей як на банківському рахунку, так і в касі спілки. Коли до нього зверталися громадяни за кредитом, то він під приводом вступного внеску брав з них по 1,5 тис.грн. і заявляв, що питання щодо надання кредиту буде вирішене в найкоротші терміни. Після чого "кредитор" зникав. У жовтні 2011 р. затриманий змінив офіс і продовжив свою діяльність на Червоношкільній набережній, 20.

Слідчим відділом Дзержинського райвідділу було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.190 Кримінального кодексу (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки), яка передбачає позбавлення волі терміном від трьох до восьми років. Зараз правоохоронці встановили близько 80 громадян, які віддали свої гроші до кредитної спілки "Прометей-Інвест". Підозрюваний перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. Міліція просить постраждалих від незаконних дій цієї кредитної спілки звертатися за тел. 338-06-99, 337-78-80, 338-98-11 або 102.