"Проект утилізації меланжу, розроблений в Національному технічному університеті" Харківський політехнічний інститут "(ХПІ), не отримав підтримки уряду країни", - заявив 4 лютого в Харкові на всеукраїнській нараді з інноваційного шляху розвитку України ректор ХПІ Леонід Товажнянський. За його словами, раніше за участю вчених ХПІ в країні було освоєно виробництво ракетного палива - меланжу. Коли меланж став непотрібний, було поставлено питання про його утилізацію, і вчені розробили відповідну технологію.

Як зазначив Л. Товажнянський, крім утилізації небезпечної речовини, вчені запропонували освоїти виробництво з нього ряду корисних хімічних речовин. Але й ця ідея не була підтримана. Меланж вирішили вивозити для утилізації до Росії, де дуже раді такій пропозиції. "Росіяни отримують сировину для свого виробництва, а крім цього ще й інвестиції у вигляді оплати за його переробку", - зазначив Л. Товажнянський.

Довідка "SQ". Про готовність підприємств Росії переробити 13 тис. т меланжу, що зберігається в Україну заявив 24 червня 2010 р.  начальник технологічного управління Заводу ім.Свердлова (Росія) Владислав Хохлов. "Весь український меланж ми можемо переробити за рік, якщо його підвезти", - підкреслив він. В. Хохлов зазначив, що з меланжу на заводі отримують нітробензол, який переробляють на анілін. З аніліну отримують монометіланілін - добавку до бензину для підвищення октанового числа, анілінові фарби, пенополіурітан. "Це використовується для виробництва м'яких меблів, сидінь для автомобілів, теплоізоляційних матеріалів, різноманітних труб", - пояснив В. Хохлов. Завод уже переробив понад 70 тис. т меланжу, який зберігався в Росії. У Росії меланж переробляють на ЗАТ "Техноазот" і двох федеральних підприємствах: заводі ім.Свердлова і Бійський олеумний завод. Меланж у Росії утилізують за контрактом між Україною, Росією та ОБСЄ.

У Харківській області зберігається близько 5 т меланжу. З області його планується вивезти в кінці 2012 р.

Меланж - це високотоксичний окислювач палива для ракет середньої та малої дальності. Являє собою концентровану азотну кислоту (не менше 74%).