Меланж, який зберігається на складі військової частини в Шевченківському районі (Харківська обл.), почне вивозитися з території області вже цього року. Про це 8 лютого під час брифінгу за підсумками засідання колегії Головного управління МНС України в Харківській області повідомив журналістам голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

За його словами, в початковому плані вивозу залишків ракетного палива з усієї України роботи в Харківській області були заплановані на кінець 2012 р. "Але у зв'язку з проведенням в Україні чемпіонату Європи з футболу 2012 р. черговість змінюється, і до Євро-2012 весь меланж зі складу в Шевченківському районі повинен бути вивезений", - зазначив М.Добкін.

Також губернатор підкреслив, що ліквідація наслідків вибухів на 61-му арсеналі в Лозовій організована на високому рівні. "Робота організована настільки чітко, що початковий графік її проведення вже перевиконаний", - зазначив М.Добкін. Він також повідомив, що зараз вирішується, як вчинити з квартирами на території арсеналу в Лозовій, з яких були відселені мешканці. "Хотілося б, щоб квартири залишилися у власності місцевої громади і склали резервний фонд на випадок надзвичайних ситуацій", - додав губернатор.

Як повідомив перший заступник міністра України з питань надзвичайних ситуацій Михайло Болотських, повну ліквідацію наслідків вибухів на 61-му арсеналі в Лозовій планується провести протягом двох років.

Довідка "SQ". Меланж - це високотоксичний окислювач палива для ракет середньої та малої дальності. Являє собою концентровану азотну кислоту (не менше 74%). Легколетюча сполука червоного чи жовтого кольору. Навіть незначне потрапляння меланжу в атмосферу призводить до серйозних і необоротних наслідків для живого організму. Гранично допустима концентрація - 0,005 мг/л. Тривале перебування людини в хмарі меланжу без костюма хімічного захисту призводить до летального результату. Всього в Україні зберігається 16 тис. т ракетного палива, на складах у Шевченківському р-ні Харківської області - 5 тис.т.

На 61-му арсеналі (м.Лозова, Харківська обл.) Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил України в серпні 2008 р. сталася пожежа. На території військової частини почали вибухати боєприпаси. На складах арсеналу їх зберігалося близько 95 тис.т (площа арсеналу - 494 га). Частина з них вибухнула або була розкидана по території арсеналу (за оцінкою Міноборони - розкидано близько 41 тис.т), частина (8,4 тис.т) не постраждала від вибухів і залишилася на складах.

На кінець вересня 2010 р. з території 61-го арсеналу вивезено понад 6 тис.т боєприпасів. Фахівці МНС продовжують утилізацію боєприпасів. З початку вересня відсортовано близько 183 т небезпечних залишків боєприпасів, додатково розчищено 2,2 км під'їзних шляхів, обладнано 8 пожежних водойм. 21 вересня ще 14,7 т вибухонебезпечних предметів були вивезені на полігон і підірвані.