Мобільні групи з моніторингу дотримання прав засуджених планується створити в Держдепартаменті України з питань виконання покарань. Про це 3 листопада заявив на міжнародній конференції помічник начальника управління Державного департаменту України з питань виконання покарань (ДДУПВП) у Харківській обл. із взаємодії зі ЗМІ та зв'язків з громадськістю Юрій Чумак.

За його словами, наразі планується, що координацію діяльності мобільних груп з моніторингу дотримання прав і законних інтересів засуджених будуть здійснювати громадські ради при територіальних управліннях Держдепартаменту. Зараз готується відповідний наказ Держдепартаменту виконання покарань.

Довідка "SQ". III Східноєвропейська конференція з питань національних превентивних механізмів, боротьби з тортурами, жорстоким поводженням і її розслідуванням проходила 2-3 листопада в Одесі. Організаторами конференції виступили посол (координатор проектів) ОБСЄ в Україні, спільна програма Ради Європи та Європейського Союзу "Боротьба з жорстоким поводженням і безкарністю у країнах Південного Кавказу, Молдови та України" та Харківський інститут соціальних досліджень.

У роботі конференції взяли участь представники державних інститутів і громадських організацій з Вірменії, Азербайджану, Бельгії, Великобританії, Грузії, Молдови, Польщі, Чехії та України. Факультативний протокол до Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність видів поводження і покарання був прийнятий 2002 р., підписаний Україною 2005 р. і ратифікований 2006 р. Протокол передбачає створення національних превентивних механізмів та моніторингових візитів до місць несвободи .