Неделя выдвиженийМинулий тиждень пройшов під знаком висування кандидатів у депутати місцевих рад і на посаду мера Харкова.

Партія регіонів, здається, остаточно оформлюється на повноцінну партію влади, розширюючи свій вплив за рахунок авторитетних у регіоні людей. У понеділок, 27 вересня, на міській партконференції до Партії регіонів (ПР) вступили начальник казенного підприємства "Харківське КБ з машинобудування ім.Морозова" Михайло Борисюк, голова правління ВАТ "Хартрон" Микола Вахно, гендиректор ЗАТ "Завод "Південкабель" Володимир Золотарьов, член наглядової ради концерну "АВЕК і Ко" Віктор Марченко, президент ВАТ "ІБК "Авантаж" Анатолій Денисенко, дворазовий олімпійський чемпіон, перший заступник голови Харківського облвідділення Національного олімпійського комітету Юрій Поярков та чемпіонка Європи з легкої атлетики Олена Чебану. Ігор Вировець, колишній НУНСівець і один з найактивніших депутатів міськради, теж став членом Партії регіонів і буде балотуватися до міськради за мажоритарним округом, на відміну від інших новоспечених "регіоналів", які потрапили до виборчого списку.

Того ж дня на обласній конференції ПР партійні квитки отримали віце-губернатор Ігор Шурма, генеральний директор ВАТ "Турбоатом" Віктор Суботін, депутат Харківської облради від БЮТ Андрій Стронов, керівник Харківської дирекції "Укрпошти" Ваграм Гулян, директор філармонії Юрій Янко. Крім того, до списку Партії регіонів увійшли начальник Південної залізниці Віктор Остапчук, який є членом партії "Відродження", а також формально безпартійні Сергій Тесленко (керівник обласного об'єднання профспілок) і Юрій Сапронов (заступник голови облдержадміністрації).

За мажоритарними округами міста та області від ПР будуть балотуватися найбільш перевірені в боях члени партії. До облради як мажоритарії підуть губернатор Михайло Добкін, колишній мер Харкова Михайло Пилипчук, голова облради Сергій Чернов, його заступник Вікторія Казакова, ректор Харківського національного університету внутрішніх справ Олександр Бандурка. До міськради за одномандатними мажоритарними округами висунуто директора міськдепартамента комунального господарства та освіти Віктора Кітаніна та Ольгу Деменко, віце-губернатора Євгена Савіна, гендиректора "Харківміськгазу" Олександра Дудолада .

Партійні списки "регіоналів" нагадують перелік найвпливовіших осіб області, а ось списки "Батьківщини" виглядають неблискуче. По-перше, до них потрапили люди, залежні безпосередньо від Арсена Авакова: це його підлеглі по бізнесу або колишні співробітники обладміністрації. По-друге, перелік мажоритаріїв від "Батьківщини" до облради - це фактично список колишніх голів місцевих адміністрацій. Таке прямолінійне вирішення питання можна розглядати як свідчення кадрового голоду, який відчуває "Батьківщина".

"Сильна Україна", напевно, намагалася скликати під свої знамена лідерів громадської думки, однак її списки відомими іменами поповнилися несуттєво. З відомих осіб можна назвати президента обласного фонду "Турбота" Людмилу Давидову, гендиректора ВАТ "Харківський електротехнічний завод "Укрелектромаш" Олександра Колеснікова і віце-президента АТ "УПЕК" Сергія Нестругіна. Партійний список до облради очолив голова облорганізації "Сильної України" Андрій Моченков. За одним з мажоритарних округів буде балотуватися екс-начальник управління сільського господарства Харківської облдержадміністрації Сергій Лобас.

Обласна організація Компартії України залишилася вірною традиціям: до списків потрапили перевірені кадри, а список до облради очолили діючі депутати. Висування нардепа Алли Александровської кандидатом у мери теж можна назвати традицією: вона ще не пропустила жодних виборів мера Харкова.

Облорганізація Соцпартії, втративши свого лідера Віктора Суботіна, не склала руки і висунула кандидатами в депутати облради аж 60 осіб. Очолив список секретар обкому Соціалістичної партії України Олександр Дубинський. До міськради від СПУ балотуються 50 осіб, першим номером у списку значиться президент асоціації "Укртрактор" Петро Тодоров. До цього списку потрапили також начальник інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю в Харківській області Олександр Мальцев і голова правління ВАТ "Автрамат" Олександр Плєхов.

"Фронт змін" Арсенія Яценюка в мери нікого не висував, а зі списочників варто відзначити лише двох осіб з прізвищем Давтян. Це голова обласної організації партії Олександр Давтян і його дочка, президент ТРК "Симон" Каріна Давтян. Більше впізнаваних людей у списках немає. Цікава деталь: під № 27 у списку Партії регіонів до міськради значиться віце-президент інвестиційної групи "DAD", син О.Давтяна Дмитро Давтян. Очевидно, Олександр Давтян просто вирішив розкласти яйця по різних кошиках. А опозиційність харківського "Фронту змін" у місцевих радах, схоже, буде вельми умовною.

Народна партія Володимира Литвина тверезо оцінила свої шанси на проходження до місцевих рад: до облради і міськради вона висунула всього по 11 осіб. Обласний список очолив заступник голови Харківської облорганізації Народної партії, голова Ради сільгосптоваровиробників Харківської області, директор ТОВ "Агрофірма "Новий шлях" Анатолій Криворучко, міський - начальник теруправління Рахункової палати України в Харківській, Сумській і Полтавській областях Станіслав Косінов.

У п'ятницю, 1 жовтня, зі списком кандидатів до міськради і кандидатами-мажоритаріями визначилася Харківська міськорганізація партії "УДАР Віталія Кличка". Також партія висунула кандидата на посаду міського голови. Ним став доцент Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при президенті України Юрій Орел.

Висування кандидатів у мери не принесло особливих несподіванок: від "регіоналів" був висунутий Геннадій Кернес, від "Батьківщини" - Арсен Аваков. Окрім того, на мерських виборах щастя спробують голова громадської організації "Харківські сузір'я" Андрій Білогрищенко (від партії "Єдиний центр"), народний депутат, перший секретар Харківського обкому Компартії Алла Александровська і голова облорганізації ВО "Свобода" Ігор Швайка. Все це кандидатури цілком очікувані. Єдиний сюрприз піднесла "Сильна Україна", яка висунула в мери зовсім невідому широкій громадськості людину. Нею став перший віце-президент ТОВ "Констракшн Груп Інтернешнл" Євген Гутков. Окрім того, від партії "Справедливість" у мери балотується голова правління обласної громадської правозахисної організації "Право на захист" Олександр Сирота.

Отже, напередодні виборів основні політичні гравці заявили своїх людей, і вже можна говорити про деякі тенденції. Головна з них - тотальне домінування Партії регіонів за кількістю знакових для міста й області осіб. Це стосується і партійних списків, і кандидатів-мажоритаріїв. Причому якісний склад тих, хто піде від ПР за мажоритарним округам, практично не залишає шансів нікому іншому. Що до облікової частини, то й тут представники ПР мають дуже непогані шанси провести принаймні половину своїх кандидатів. Так що стійку більшість у радах усіх рівнів "регіоналам" гарантовано.

Харківська "Батьківщина" так і не змогла залучити на свій бік лідерів громадської думки, тому перемога не "регіонала" за мажоритарним округом дуже маловірогідна. Що стосується кандидатів-списочників, то до прохідної частини списків потрапили люди, вірні Арсену Авакову, але широкій громадськості майже невідомі, так що їхні прізвища навряд чи здатні вплинути на вибір виборця. Взагалі, зважаючи на заявлені учасникам виборів, "Батьківщина" в Харківській області не збирається воювати за мажоритарні округи, а до місцевих рад пройде рівно стільки списочників, скільки дозволить рейтинг цієї партії.

Аналогічна ситуація й у "Сильної України". Набраний її кандидатами відсоток на виборах буде рейтингом партії в чистому вигляді. Самі члени "Сильної України" до цієї цифри, схоже, нічого не додадуть. Хоча могли б. Своєрідним локомотивом, покликаним підняти рейтинг партії, міг би стати кандидат на посаду міського голови, будь це людина, принаймні, впізнавана. Чим керувалася партія, висуваючи в мери кандидата, рейтинг впізнаваності якого за місяць до виборів дорівнює нулю, - загадка. Кость Бондаренко, заступник Сергія Тігіпка по партії, в інтерв'ю програмі "Параполітіка" прокоментував цю ситуацію приблизно так: "Облорганізація вирішила - значить, так тому і бути. Центральний апарат партії в роботу облорганізації не втручається, а висновки зробимо після виборів". Позиція ця виглядає дещо дивною, проте, найімовірніше, пояснюється просто: в облорганізації "Сильної України" та ж проблема, що й у місцевої "Батьківщини" - кадровий голод. Тому кандидатура Гуткова нічим не краще і не гірше за інших: більш-менш значимого особистого рейтингу ні в кого з харківських "тігіпківців" немає.

Решта учасників виборів будуть боротися за горезвісні три відсотки. Найбільші шанси подолати цей бар'єр - у комуністів: їх рейтинг завжди піднімається з падінням рівня життя людей, а падіння це очевидне. Можливо, до рад потрапить "Фронт змін": його електорат - протестно налаштовані громадяни, які не вірять Тимошенко і не злякалися президентської рекламної кампанії Арсенія Яценюка. Але всі ці партії ні окремо, ні разом узяті, звичайно, не зможуть вплинути на розстановку сил у харківських місцевих радах.