Жителі Харкова з 1 вересня не можуть оплатити спожитий природний газ за єдиною квитанцією Єдиного розрахункового центру ПАТ "МЕГАБАНК". Припинення послуг з прийому платежів відбулося за ініціативи ВАТ "Харківміськгаз". Про це повідомили "SQ" в прес-службі "МЕГАБАНКУ".

За словами голови правління "МЕГАБАНКУ" Олени Жукової, "Харківміськгаз" ініціював перегляд договору з "Мегабанком" в частині зниження комісійної винагороди банку за прийом платежів. Банк протягом багатьох років стягував комісію за прийом платежів за газ у 5 разів менше оптимального рентабельного рівня. "Харківміськгаз" зажадав знизити комісію ще в кілька разів, що призвело б до збиткової роботи ЄРЦ. "МЕГАБАНК" провів з керівництвом компанії переговори, в ході яких був готовий піти на певні поступки в частині зниження комісійної винагороди. "На жаль, переговори не привели до бажаного результату. "Харківміськгаз" запропонував нам абсолютно невигідні умови роботи", - заявила О.Жукова.

Голова правління "МЕГАБАНКУ" підкреслила, що мотивація дій керівництва "Харківміськгазу" їй незрозуміла, оскільки витрати, які тепер компанія буде нести з прийому та обробки платежів, будуть набагато вищі за ті, які вона мала, користуючись послугами "МЕГАБАНКУ". Крім того, після розірвання даного договору жителі Харкова, позбавлені можливості оплати спожитого газу за єдиною квитанцією, будуть змушені додатково оплачувати послуги банкам за прийом платежів за газ. Згідно з діючими тарифами банків середній розмір плати за прийом 1 платіжного документу становить 3 грн.

"У касах ЄРЦ люди оплачують рахунки тому, що це дуже зручно, адже по одній квитанції можна оплатити близько 50 платежів. В інших містах прагнуть розвивати ЄРЦ, у нас багато заявок на побудову цієї системи в населених пунктах України, а в Харкові не всі, виявляється, розуміють, як важливо забезпечити людям зручний сервіс, економити їхній час", - відзначила О.Жукова.

За інформацією прес-служби "МЕГАБАНК", як показав досвід роботи ЄРЦ в різних регіонах України, рівень платежів населення при роботі саме з системою ЄРЦ значно зростає. Крім того, ця система дозволяє досягти максимальної прозорості платежів. І самі жителі, і органи влади можуть відстежити динаміку розрахунків споживачів за багато років. Каси "МЕГАБАНКУ" продовжують приймати платежі за газ, але банк змушений встановити тепер навіть більшу комісію, ніж була при розрахунках з ЄРЦ. Це пов'язано з тим, що ЄРЦ вже багато років спеціалізується на обслуговуванні комунальних платежів, і його робота повністю автоматизована. Щоб оплатити спожитий газ в касах "МЕГАБАНКУ", клієнту тепер потрібно мати або квитанцію "Харківміськгазу", або заповнити платіжний документ на перерахування грошових коштів.

Як повідомила "SQ" прес-секретар "Харківміськгазу" Ольга Ліпакова, дійсно "Харківміськгаз" з 1 вересня не приймає від населення оплату за газ через каси ЄРЦ. За її словами, довготривалу співпрацю з ЄРЦ довелося припинити через те, що для "Харківміськгазу" це занадто накладно. За обслуговування "Харківміськгазу" доводилося оплачувати ЄРЦ великі суми, комісія стягувалася і з абонентів. Які суми платив "Харківміськгаз" і скільки становила комісія, О.Ліпакова не уточнила.

За словами прес-секретаря "Харківміськгазу", жителі міста тепер повинні платити за газ через каси комерційних банків, з якими "Харківміськгаз" уклав договір на обслуговування. Робота з укладання договорів йде інтенсивно і сьогодні, щоб охопити якомога більше банків (список банків уточнюється). "На відміну від ЄРЦ банки будуть забезпечувати платежі безкоштовно для клієнтів", - відзначила О.Ліпакова.

Довідка "SQ". ЄРЦ "Мегабанк" - банківський продукт з оплати житлово-комунальних послуг, який розроблений і впроваджений у Харкові, Кіровограді, Полтаві, Чернігові, Черкасах, Новій Каховці Херсонської області, Львові, Донецьку, Борисполі. Йде робота по впровадженню технології ЄРЦ в Сімферополі і Феодосії (Крим). Через систему ЄРЦ "МЕГАБАНК" оплачують комунальні послуги більше 1 млн. 870 тис. українських сімей (12% усіх платників України). ЄРЦ банку став переможцем всеукраїнського конкурсу-виставки "Кращий вітчизняний товар" у номінації "Банківські, страхові, фінансові послуги", а також отримав диплом міждержавної виставки "15 років СНД. Співробітництво та інтеграція".

Договір між "МЕГАБАНКОМ" і "Харківміськгазом" про забезпечення населення Харкова можливістю оплати природного газу за єдиною квитанцією був укладений 6 квітня 1998 р.