Другий етнофестиваль "Співочі тераси" планується провести в Краснокутському районі Харківської області 6-7 серпня. Про це 3 червня повідомили "SQ" в управлінні апарату Краснокутської райдержадміністрації. План заходів у рамках проведення етнофестивалю підписав голова райдержадміністрації Сергій Кушнарьов.

Як повідомили в райдержадміністрації, фестиваль залишиться етнографічним. Свої виступи його учасники будуватимуть на основі матеріалів, отриманих в результаті вивчення народної творчості. Швидше за все, фестиваль відбудеться протягом одного дня, але розглядається варіант, що він триватиме два дні. Остаточне рішення залежить від обсягу фінансування фестивалю, оскільки бюджет дводенного фестивалю більше одноденного. У 2009 р. бюджет фестивалю склав 1,2 млн.грн., Очікується, що в 2010 р. він буде більше. У 2009 р. держбюджетні кошти на проведення фестивалю не виділялися, не планується це робити це і в 2010 р.

Довідка "SQ". Перший етнофестиваль "Співочі тераси" відбувся 6 вересня 2009 в с.Городне (Краснокутський р-н, Харківська обл.). У рамках заходу працювали алея художників, майстерні танцю, слобожанських обрядів. Ляльки-мотанки, вироби гончарів, ковалів, вироби з бісеру, соломи і вишивка були представлені в місті майстрів і на ярмарку. Краснокутська дослідна станція садівництва презентувала плодово-ягідну виставку. На дитячому майданчику проводилися ігри та майстер-класи з виготовлення ляльок з глини і соломи.

Назва фестивалю обумовлена назвою архітектурного пам'ятника - амфітеатру з садовими терасами заввишки 20 м, спорудженого в XIX ст. родиною Терещенків. Згідно даних експертизи, підлога має також кладку більш ранніх періодів. У XIX - на початку ХХ ст. в цьому місці проводилися фестивалі, пізніше ця традиція перервалася, і тераси були покинуті.

Як повідомив Анатолій Дмитрієв,що раніше працював тоді головою Краснокутської райдержадміністрації, на підготовку до фестивалю, зокрема, розчищення терас, підведення до них дороги і електрики, було витрачено близько 1 млн.грн. Усі кошти - позабюджетні, значну допомогу надали місцеві мешканці та голова Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков (звільнений з посади голови в лютому 2010 р.).