Самовыдвиженец Фельдман, муниципальные облигации и закручивание гаек на коммунальных предприятиях

У понеділок, 26 квітня, у прес-центрі нашого інформагентства відбулася прес-конференція Олександра Фельдмана. На ній було сказано багато цікавого. Наприклад, за словами Фельдмана, його змістили з поста голови облорганізації ВО "Батьківщина" через внутрішньопартійних інтриг.

Олександр Фельдман заявив, що має намір з'ясувати, хто послужив причиною його усунення з посади. Крім того, за словами Фельдмана, в мери він балотуватиметься як самовисуванець. Ця заява виглядає цікавим. Звичайно, шанси Олександра Борисовича на перемогу дуже невеликі. Але з іншого боку, саме Фельдман буде суперничати не з кандидатом від Партії регіонів, а з Аваковим, якого, за логікою речей, висуне БЮТ. Для Фельдмана буде перемогою, якщо він набере голосів більше, ніж Аваков, і такий варіант розвитку подій цілком можливий. По-перше, на Фельдмана спрацює те, що він буде самовисуванцем: асоціювання з БЮТ навряд чи може дати додаткові бали в Харкові. По-друге, у Фельдмана, на відміну від Авакова, є хороший досвід роботи з виборцями. Варто нагадати, що Фельдман-політик почався з перемоги на виборах до Верховної Ради, причому переміг він в мажоритарному окрузі і з великим відривом.

І останнє цікаву заяву Олександра Фельдмана - він публічно відмовився від посади в.о. голови міської організації "Батьківщини". Разом з Фельдманом від своїх посад відмовилися декілька видних харківських БЮТівців: вже написали заяви про відхід два заступники голови облорганізації "Батьківщини" - Іван Козлов та Петро Майборода, на підході - Андрій Стронов, лідер фракції БЮТ в облраді, і Віктор Ларченко, голова міськорганізації " Батьківщини ".

Загалом, місцевий БЮТ, схоже, розвалюється на очах. А Арсен Аваков, його новоспечений керівник, до цих пір не дав собі труда хоч якось публічно окреслити свою позицію. Це мовчання екс-губернатора робить негативний вплив, перш за все, на рядових партійців та активістів: напевно люди або дезорієнтовані, або, що ще гірше для Авакова, дивляться на ситуацію очима Фельдмана, який відкрито заявив про своє ставлення до події.

Поки Арсен Аваков відмовчується, депутати місцевих рад від БЮТ повільно, але вірно дрейфують у бік. Звичайно, про вихід з блоку поки ніхто не думає, принаймні - публічно, проте якесь формальне відмежування депутатів, підконтрольних Фельдману, вже відбулося. Голова фракції БЮТ у Харківській облраді Андрій Стронов 30 квітня на сесії оголосив про складання повноважень керівника фракції і створення групи "За Харківщину". П'ятеро БЮТівців міськради заявили про освіту групи "Харків - вперед!". Після створення цих груп про розкол у місцевому БЮТ можна говорити як про доконаний факт. Якщо так піде і далі, то Аваков, перебуваючи на посаді лідера обласної "Батьківщини", буде очолювати те, чого не існує в природі.

Минулого тижня міська, а слідом за ним і обласна рада прийняли бюджети. Загальний обсяг доходів обласного бюджету з урахуванням цільових субвенцій з держбюджету складе 3,517 млрд. грн., Витрат - 3,54 млрд.грн. Загальний обсяг доходів міськбюджету заплановано в розмірі 2 млрд. 212 млн. 768,2 тис.грн., Витрат - 2 млрд. 779 млн. 251,6 тис.грн. Бюджет Харкова вперше буде дотаційним: дотації вирівнювання з державного бюджету складуть 111 млн. 666,8 тис.грн. Ще один факт, який звертає на себе увагу, - занадто великий розрив між дохідною і видатковою частиною міського бюджету.

Цей дефіцит міська влада хоче покрити за рахунок облігацій на 500 млн. грн. За повідомленням в.о. мера Харкова Геннадія Кернеса, залучені таким чином гроші будуть витрачені виключно на ремонт доріг.

Говорячи про облігації, Кернес зробив визначна уточнення: "Якщо таку позику буде отримано". З розміщенням облігацій справді можуть виникнути проблеми. Справа в тому, що комунальне господарство Харкова й так у боргах як у шовках. Загальну суму кредитів, узятих міською владою, озвучити ніхто не наважується. Але навіть судячи за повідомленнями в пресі, борги складають не один десяток мільйонів гривень. Складно сказати, хто зважиться інвестувати в такого проблемного клієнта, як харківське комунальне господарство.

Минулого тижня продовжилися призначення, викликані кардинальної зміною вертикалі влади. Заступником голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) був призначений Вадим Ландсман. Чому він не був затверджений на посаді разом з іншими заступниками - невідомо, але, як би там не було, тепер всі заступники Михайла Добкіна працюють без приставки "в.о.". Крім того, Юрій Гуренко призначений начальником Головного управління (ГУ) промисловості, транспорту і зв'язку ХОДА, Сергій Дульфан - начальником управління транспорту і зв'язку, управління у справах релігій ХОДА очолила Ольга Чернявська.

У мерії теж пройшли призначення. В.о. директора Департаменту охорони здоров'я та соціальних питань Харківської міськради Світлана Горбунова-Рубан призначена на посаду директора цього департаменту. Олександр Новак став заступником міського голови - керуючим справами виконкому міськради.

Найнесподіваніше призначення минулого тижня - колишній заступник Арсена Авакова Ігор Терехов став віце-мером. Варто нагадати, що кілька тижнів тому екс-губернатор назвав Терехова в числі тих, хто "залишиться з ним", правда, не уточнив при цьому, в якій якості. Геннадій Кернес, коментуючи це несподіване призначення, сказав: "Хоч І. Терехов і прийшов з команди екс-губернатора Арсена Авакова, я думаю, він переглянув своє ставлення до деяких речей, і його досвід і можливості можуть бути використані на благо територіальної громади. Він йде сюди займатися не політикою, а вирішенням питань, які перед нами ставлять городяни ". Чим буде займатися Ігор Терехов в команді Геннадія Кернеса, поки незрозуміло. Також незрозуміло, які саме ділові якості Терехова залучили Кернеса, який відрізняється великою вимогливістю до підлеглих. З іншого боку, Геннадій Кернес славний тим, що ніколи і нічого не робить просто так.

Сталося в мерії і одне звільнення: Євген Гриневич був звільнений з посади в.о. директора Департаменту будівництва і дорожнього господарства. Його місце зайняв депутат міськради Володимир Чумаков.

Долю Гриневича можуть повторити ще кілька чиновників. "Чорну мітку" від Кернеса отримали директор КП "Вода" Сергій Кадигроб, директор КП "Харківкомуночиствод" Іван Корінько, директор КП "Харківські теплові мережі" Сергій Андрєєв, директор КП "Харьковблагоустройство" Катерина Сливінська, директор КП "Харківміськліфт" Анатолій Кандауров. Загалом, директора ключових для життєдіяльності міста комунальних підприємств були суворо попереджені про те, що можуть втратити посади, якщо не наведуть порядок у підпорядкованих їм структурах.

Більшість цих людей - професіонали, яким навряд чи можна буде знайти гідну заміну, і Геннадій Кернес не може цього не розуміти. Так що заяви в.о. мера можна сприймати як своєрідне закручування гайок: Кернес чітко дав зрозуміти всім підлеглим, а не тільки директорам декількох КП, що ніякі заслуги не стануть прийматися до уваги, якщо стиль їхньої роботи не буде відповідати жорстким вимогам в.о. мера.