Союз уболівальників харківського футбольного клубу "Металіст" "United Kharkiv" звернувся до керівництва клубу, зокрема, до Олександра Ярославського, з проханням "не допустити посилення правил поведінки вболівальників на стадіонах". Про це йдеться в офіційному зверненні, розміщеному на сайті Союзу уболівальників.

Це звернення - реакція харківських уболівальників на проект закону України № 9662 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо забезпечення громадського порядку та безпеки до, під час і після футбольних матчів)", який прийнятий у першому читанні Верховною Радою України. Харківські вболівальники стверджують, що цей проект є "антифутбольним, що порушує права, по суті репресивним і спрямованим на знищення всієї активної підтримки ФК "Металіст".

"Присутність на іграх спеціальних підрозділів МВС, суддів і прокурорів, затримання за "правопорушення", штрафи, адміністративна і кримінальна відповідальність - лише мала частина тих нововведень, які автори закону намагаються привнести на наш стадіон. Ми впевнені, що з прийняттям подібного закону порядок під час ігор не покращиться, а навпаки - настане хаос і розгул беззаконня", - говориться в зверненні фанатів до О.Ярославського. Уболівальники закликають керівництво харківського клубу стати на їхній бік і перешкодити прийняттю "антифутбольного закону".

У той же час Федерація футболу України (ФФУ) законопроект підтримує. Президент ФФУ Григорій Суркіс в ході робочої наради зазначив, що "для того, щоб забезпечити на високому рівні проведення в Україні фінальної частини Євро-2012, законопроект повинен бути прийнятий у найкоротші терміни".

Довідка "SQ". Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення громадського порядку та безпеки до, під час і після проведення футбольних матчів)" подав на розгляд до Верховної Ради депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко.

Зокрема, планується доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення ст.1734, відповідно до якої скандування гасел ксенофобського, расистського, антисемітського, дискримінаційного характеру або демонстрація плакатів, банерів, прапорів, штандартів, у тому числі політичного характеру, та інших носіїв, що ображають честь і гідність офіційних осіб, арбітрів, які проводять спортивні змагання, команди суперника, уболівальників команди суперника або інших осіб до, під час і після проведення спортивних змагань, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 10 до 20 не оподатковуваних податком мінімумів прибутків громадян (170 - 340 грн.), або залучення до громадських робіт на термін від 40 до 60 годин, або до виправних робіт на термін від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт терміном до 15 діб.

Такі ж санкції пропонується встановити за ініціювання бійок, участь у бійці, а також переміщення між секторами спортивної споруди, які несуть загрозу громадському порядку і безпеці громадян.

Окрім того, проект передбачає, що внесення на територію спортивної споруди піротехнічних виробів (петард, фаєрів, димових пристроїв, бенгальських вогнів та інших небезпечних пристроїв) повинне спричинити за собою накладення штрафу в розмірі від 10 до 20 не оподатковуваних податком мінімумів (170-340 грн.). Штраф такого ж розміру передбачений за використання на території спортивної споруди піротехнічних виробів. Більш серйозні санкції парламентарій пропонує встановити за кидання петард, фаєрів та інших небезпечних предметів у сектори стадіону і в ігрову зону. За цей порушників чекатиме штраф у розмірі від 15 до 20 не оподатковуваних податком мінімумів (255-340 грн.), або 40-60 годин громадських робіт, або 1-2 місяці виправних робіт з відрахуванням 20% заробітку, або 15 діб адміністративного арешту.

Також депутат пропонує всередині стадіону організувати приміщення для підрозділів швидкого реагування МВС, а також окреме місце для тимчасового утримання правопорушників.