Судове засідання за позовом захисників зелених насаджень до Харківської міськради, призначене у Дзержинському районному суді м. Харкова на 2 липня, перенесено на 12 липня. Причиною цього стала неявка до суду представника державного Управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області, який представляв інтереси управління під час попереднього засідання. Підставою для перенесення засідання послужило клопотання, в якому вказано, що цей чиновник перебуває у відрядженні і не може прибути до суду 2 липня.

Позивачі - харків'янка Юлія Юдіна та її представник, правозахисник Євген Соловйов, - просили суд не задовольняти клопотання управління про перенесення суду. "Відрядження одного співробітника управління не може бути підставою для перенесення засідання, адже за законом його можна було замінити кимось іншим", - відзначив Є. Соловйов.

Начальник сектора земельних питань відділу судової роботи Юридичного департаменту Людмила Гайдаренко, яка представляла на засіданні інтереси Харківської міськради, просила задовольнити клопотання, відзначаючи, що "наразі управління охорони навколишнього природного середовища ніким не замінило чиновника, який перебуває у відрядженні, а значить одного з відповідачів у суді немає".

Суддя Дзержинського райсуду Катерина Омельченко задовольнила клопотання і перенесла засідання на 12 липня. За її рішенням, до Управління охорони навколишнього середовища буде направлено листа з нагадуванням про неприпустимість зриву засідань. Якщо й наступного разу на суд від управління ніхто не прийде, засідання відбудеться.

Крім того, суддя Є. Омельченко зажадала від представників виконкому Харківської міськради до наступного засідання надати до суду рішення Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування щодо будівництва дороги через парк Горького. (згідно рішення комітету, прийнятим 30 червня, міськрада має призупинити вирубку і будівництво дороги до отримання дозволу державної екологічної експертизи та проведення комплексної державної експертизи проекту будівництва - "SQ").

Довідка "SQ". Ю. Юдіна та її представники подали позов до суду з вимогою скасувати два документи - рішення виконкому Харківської міськради про вирубку дерев та будівництві дороги в Лісопарку (до якого входить парк ім.Горького) і узгодження цього рішення обласним Управлінням охорони навколишнього природного середовища.

19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території ЦПКіВ ім.Горького потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти низки громадських організацій і мещканці міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубку дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало декілька людей, також кілька учасників акції були затримані міліцією.

25 червня представники низки харківських громадських організацій встановили факт відновлення вирубки дерев у парку ім.Горького. Представники громадських організацій не змогли з'ясувати, на якій підставі проводиться подальша вирубка. За їх словами, 503 дерева, які планувалося вирубати для будівництва дороги, вже знесені, але тепер розширюють просіку.

1 липня активісти "Зеленого фронту" та інших природоохоронних організацій відновили діяльність наметового табору, мотивуючи це рішення тим, що будівельники можуть пиляти дерева вночі.