Єдиний реєстр інсулінозалежних хворих на цукровий діабет буде створено на Харківщині. Як повідомив сайт Харківської облдержадміністрації (ХОДА), таке рішення було прийнято 2 червня під час наради з питань забезпечення інсулінами мешканців Харкова і області, хворих на цукровий діабет, та вироблення єдиних підходів до їх лікування та діагностики.

Крім того, у другому півріччі буде перевірено реєстри хворих у районах міста й області. За словами заступника голови ХОДА Ігоря Шурми, планується змінити систему забезпечення інсулінами студентів: більшість із них прописані в гуртожитках, розташованих на території Харкова, тому вони повинні обслуговуватися в міських установах.
І. Шурма також відзначив, що в області не було чіткої системи призначення інсулінів, тому що одночасно працювали 4 комісії, які їх призначали. За підсумками наради доручено створити єдину комісію, до складу якої увійдуть представники міста і області.

"Харківська облдержадміністрація в форматі єдиного медичного простору хоче об'єднати зусилля Інституту проблем ендокринної патології АМН України та медичних закладів Харкова й області. Формат єдиного медичного простору дозволить виробити єдиний підхід у забезпеченні інсулінами та лікуванні хворих на цукровий діабет", - підкреслив І. Шурма.

У нараді взяли участь начальник Головного управління охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, начальник управління охорони здоров'я Харківської міськради Юрій Сороколат, директор Інституту проблем ендокринної патології АМН України Юрій Караченцев, позаштатні фахівці.

Довідка "SQ". Станом на 1 червня 2010 р. на диспансерному обліку в закладах охорони здоров'я Харківського регіону знаходиться 77 тис. 275 хворих на цукровий діабет, в т.ч. 12 тис. 848 інсулінозалежних, з них 461 дитина.

У м. Харкові проживає 42 тис. 343 хворих, з них 7 тис. 507 інсулінозалежних, з яких 246 дітей. У районах області - 34 тис. 66 хворих, з яких 5 тис. 695 інсулінозалежних, з них 215 дітей.

Уже третій рік поспіль Харків на закупівлю інсуліну отримує з держбюджету субвенцію у розмірі 16 млн.грн., Що складає близько 65% потреби. Решту коштів додають міський та обласний бюджети.

27 травня на базі Обласного дитячого ендокринологічного центру Харківської обласної дитячої клінічної лікарні було відкрито школу самоконтролю для дітей, які страждають на цукровий діабет. Крім того, в Харкові вже близько 17 років на базі міської клінічної лікарні № 2 працює школа самоконтролю для дорослих, хворих на діабет.