Члени Ради ректорів ВНЗ Харківщини звернулися до депутатського корпусу області з проханням відреагувати на вимогу Львівської облради негайно звільнити з посади міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника. Про це 2 березня повідомили "SQ" у Харківському національному університеті ім. В.Каразіна, ректор якого Віль Бакіров є головою Ради ректорів.

"Ми глибоко обурені цією подією і вважаємо позицію Львівської облради необ'єктивною, політично ангажованою, що спотворює справжню ситуацію в освітній сфері", - сказано в листі Ради ректорів на ім'я голови Харківської облради Сергія Чернова. Також члени Ради ректорів зазначили, що з приходом на посаду міністра Д.Табачника, робота очолюваного ним міністерства стала спрямованою на досягнення конкретних результатів, набула системного характеру. У Раді ректорів вважають, що за два роки Міністерству освіти і науки вдалося реалізувати низку реальних програм, спрямованих на підвищення якості освіти, всі важливі рішення приймаються ним після широкого публічного обговорення з освітнім співтовариством і студентськими організаціями. У зверненні підкреслено, що подібні звинувачення на адресу Д.Табачника "є абсурдними і можуть бути розцінені як неприпустимий тиск на керівництво держави".

Як повідомили в університеті, позиція членів Ради ректорів була доведена до відома депутатів 1 березня під час сесії Харківської облради.

Довідка "SQ". Як повідомили раніше ЗМІ, Львівська облрада втретє звернулася до президента і прем'єр-міністра України з вимогою відставки Д.Табачника. За це рішення проголосували 74 депутати облради на сесії 28 лютого. У зверненні депутати привели перелік "заслуг" Д.Табачника, які призвели до погіршення ситуації у сфері освіти, серед них: нівелювали ЗНО, закриття україномовних шкіл, постійні експерименти з мовою викладання в школах і дитячих садах, спрямовані на витіснення української мови з навчально- виховного процесу. Депутат Михайло Барбара запропонував підтримати пропозицію про позбавлення Д.Табачника громадянства України. Лунала пропозиція і про оголошення його персоною нон-грата на Львівщині. Ці пропозиції вирішили перенести на наступну сесію облради.