Усі поліклініки Харкова на сьогодні забезпечені імунобіологічними препаратами на 2-3 місяці. Винятки становлять вакцина "Інфанрікс" (проти коклюша, дифтерії та правця) і туберкулін (препарат, який використовується для проведення внутрішньошкірних діагностичних проб на туберкульоз). Про це 1 березня повідомила журналістам завідувачка епідеміологічного відділу Харківської міської санепідемстанції (міськСЕС) Людмила Клещар.

За її словами, вакцини "Інфанрікс" залишилося небагато, а на закупівлю туберкуліну цього року взагалі не надходили кошти з державного бюджету. "Питання браку туберкуліну батьки та поліклініки вирішують самі. Тобто їм доводиться самим закуповувати цей препарат", - підкреслила завідуюча епідвідділу міської СЕС.

Як повідомила заступник директора Департаменту охорони здоров'я Харківської міськради Маргарита Голубова, в березні всі поліклініки Харкова забезпечать туберкуліном за рахунок міського бюджету. "Місто в результаті саме вирішує цю проблему, з місцевого бюджету на закупівлю туберкуліну виділено 400 тис.грн. Але якщо нам не вистачить грошей, то за підсумками півріччя будемо переглядати цю суму і доповнювати її", - додала М.Голубова.

У той же час Л.Клещар зазначила, що вакцини проти туберкульозу в Харкові поки достатньо, у тому числі і для щеплень 7-річних дітей.

Довідка "SQ". У листопаді 2011 р. в Україні введений новий порядок проведення профілактичних щеплень. Зокрема, скасована ревакцинація проти туберкульозу у 14 років. Окрім того, для вакцинації дітей на першому році життя проти коклюшу, дифтерії, правця може використовуватися вакцина як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДС) кашлюковим компонентом.

Вакцинація дітей для профілактики інфекції, викликаної паличкою "Haemophilus influenzae" типу b (Hib-вакцина), раніше проводилася чотири рази - у 3, 4, 5 і 18 місяців, тепер одна щеплення - у віці 5 місяців - вилучене. Скасована ревакцинація в 15 років проти паротиту у хлопчиків і проти краснухи у дівчаток.

Окрім того, у новому календарі профілактичних щеплень розширюється перелік рекомендованих щеплень. Зокрема, до вже існуючого переліку інфекцій, які включають щеплення проти гепатиту А, гепатиту В, грипу, пневмококової інфекції, додані коклюш (раніше були щеплення тільки для дітей, тепер - для дітей і дорослих), краснуха (для дорослих), епідемічний паротит (для дорослих), кір (для дорослих), менінгококова інфекція (для дітей і дорослих), папіломавірусна інфекція, ротавірусна інфекція.