Чотириденний автопробіг за мотивами роману Ільфа і Петрова "Золоте теля" стартує 14 серпня у Харкові, з парковки ТРК "Караван" (вул. Героїв Праці, 7). Початок - о 9.30. Про це "SQ" повідомив організатор змагань - Спілка автоклубів України.

Учасники автопробігу, який називається "Слідами "Антилопи Гну", заїдуть в міста Старобільськ, Луганськ, Донецьк, Маріуполь, Бердянськ, Мелітополь, Нову Каховку, Херсон, Миколаїв. Завершиться пробіг 17 серпня в Одесі, біля меморіальної дошки Остапу Бендеру на вул. Катерининській, 47.

"На центральних площах міст у присутності активістів місцевих автоклубів та громадськості під клубними прапорами і транспарантами епохи, де будується соціалізм пройдуть урочисті мітинги-реконструкції, присвячені боротьбі з бездоріжжям, нехлюйством і бюрократизмом у кращих традиціях роману "Золоте теля", - відзначили організатори змагань.

В автопробігу візьмуть участь члени Спілки автоклубів України і члени всеукраїнського клубу "Джип Патріот - команда пригод".

Довідка "SQ". Точної дати автопробігу в тексті книги Ільфа і Петрова "Золоте теля" немає, але відомо, що автопробіг Остапа Бендера і його спільників почався приблизно в середині серпня 1930 р. Маршрут його проходив через вигадані міста: Арбатов, Удоїв, Лучанського, Чорноморськ. Більшість з них - збірні образи провінційних міст СРСР періоду НЕПу, але є і ймовірні прототипи. Вільний портове місто Чорноморськ - це напевно Одеса, а Лучанського - Луганськ. Старгород - це з іншої книги про пригоди О.Бендера, але й у нього є аналог - Старобільськ. Харків теж фігурував у контексті автопробігу, "головної машини" якою тимчасово стала "Антилопа-Гну".