Харківські альпіністи посіли друге місце на першому офіційному чемпіонаті СНД з альпінізму, який пройшов у Таджикистані, на гірському масиві Замін-Карор. У змаганнях взяли участь 15 команд з Азербайджану, Казахстану, Росії та України. До складу української команди входили тільки харків'яни: майстер спорту Євген Полтавець, Олександр Заколодний і тренер - президент Федерації альпінізму та скелелазіння Харківської області Геннадій Копійка.

Як повідомив 11 серпня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" Г.Копійка, змагання проходили в два етапи. Перший - так звана "школа", в рамках якого альпіністи-зв'язки (кілька людей, пов'язаних однією мотузкою) на час проходили підготовлений суддями маршрут на скелі висотою близько 60 м. За словами Г.Копійки, цей етап вважається найбільш об'єктивним і престижним, і харківська команда здобула в ньому перемогу з істотною перевагою. За це альпіністи отримали спеціальний приз - 100 тис. рублів. Також у нагороду їм дісталися сертифікати на придбання альпіністського спорядження.

Другий етап змагань - "сходження". Це 12-денний марафон, у якому зв'язки роблять максимальну кількість сходжень, отримуючи бали відповідно до рейтингу пройдених маршрутів. Г.Копійка повідомив, що харків'яни зробили два сходження маршрутами найвищої категорії, тобто найскладнішими, але в кінці марафону вирішили відмовитися від участі через втому і погану погоду. Таким чином, перемогла команда з Красноярська (Росія), а харків'яни в підсумку стали срібними призерами чемпіонату.

Г.Копійка додав, що 12 днів марафону - це дуже багато і важко. Наступного року його планують скоротити до 10 днів. Як зазначив віце-президент Федерації альпінізму та скелелазіння Харківської області, заслужений майстер спорту Сергій Бершов, чемпіонат СНД по суті став апробацією чемпіонату світу з альпінізму, який планується провести у 2012 р.