Михайло Добкін, Геннадій Кернес і Арсен Аваков - найвпізнаваніші політичні лідери для харків'ян. Такі результати соціологічного опитування, проведеного херсонської групою "Взаємодія", які презентували в Харкові політологи Володимир Нікітін і Валерій Рубан. Зокрема, 95% опитаних харків'ян знають М. Добкіна, 94% - Г. Кернеса, 93% - А. Авакова. Далі за впізнаваністю йдуть Олександр Фельдман - 86%, Володимир Шумілкін - 76%, Інна Богословська - 70%, Алла Александровська - 51%, Дмитро Святаш - 36%, Олександр Ярославський - 35%, Михайло Пилипчук - 25%, Андрій Білогрищенко - 20 %. У Андрія Руденка, Станіслава Косінова, Віктора Суботіна, Віктора Остапчука, Юрія Сапронова рейтинг впізнаваності 10-17%.

Згідно результатів соцопитування, 43% респондентів довіряють М. Добкіну, по 30% - А. Авакову і Г. Кернесу, приблизно по 20% - О. Ярославському, А. Александровській, О. Фельдману, І. Богословській. Найвпливовішим харківським політиком респонденти вважають М. Добкіна (45%), Г. Кернеса (20%), А. Авакова (15%), О. Фельдмана (6%) й О. Ярославського (5%). Решта політиків отримали менш ніж по 1% голосів.

Відповідаючи на запитання, за кого б ви проголосували на виборах мера, 22% опитаних харків'ян відповіли, що проголосували б за Г. Кернеса, 19% - за А. Авакова. 10% віддали б свої голоси за А. Александровську, по 7% - за В. Шумілкіна та І. Богословську, 5% підтримали б О. Фельдмана і по 1% - А. Білогрищенка і С. Косінова. За іншого кандидата проголосували б 3% респондентів, проти всіх - 12%, важко відповісти 14%.

Відповідаючи на запитання, за кого б ви проголосували, якщо б у списку не було вашого фаворита, 9% у такому випадку проголосували б за І. Богословську, по 8% - за А. Авакова, В. Шумілкіна, О. Фельдмана, 7% - за А. Александровську, 6% - за     Г. Кернеса, по 2% - за А. Білогрищенка і С. Косінова. За іншого кандидата - 3%, проти всіх - 17%, важко відповісти 29%.

На питання, хто зараз переміг би на виборах мера, 33% респондентів відповіли, що Г. Кернес, 14% - що А. Аваков, 3% - що       О. Фельдман. 2% упевнені в перемозі В. Шумілкіна та І. Богословської, 1% - іншого кандидата. 43% респондентів не змогли відповісти на запитання.

Також харків'яни висловили свою думку з приводу змін, які відбулися в Харкові за останні три місяці. Зокрема, відповідаючи на питання, чи змінилося останнім часом значення Харкова в житті сучасної України, 57% опитаних харків'ян відповіли, що змінилося, 30% - що не змінилося. Основними причинами, які вплинули на значимість Харкова в житті України, харків'яни вважають підготовку до Євро-2012, "харківські" угоди, призначення Мирона Маркевича тренером збірної України з футболу, концерт групи "Queen", який відбувся на пл.Свободи.

40% респондентів відзначили, що жити за останні три місяці стало краще, 40% відповіли, що життя в чомусь покращилася, в чомусь погіршилася, 20% впевнені, що життя погіршилася.

Харків'яни також відзначили найбільш актуальні проблеми міста. Респонденти могли вибрати більше одного варіанта. Згідно результатів опитування, 65% респондентів вважають, що найбільш актуальна проблема для Харкова - стан і ремонт доріг, 61% - величина тарифів на комунальні послуги, 52% - безпритульні тварини, 44% - медичне обслуговування, 43% - стан будинків та під'їздів, 38% - стан прибудинкових територій, 37% - робота комунальних служб, 30% - екологічна ситуація, 24% - озеленення міста, стан парків, скверів, місць відпочинку, прибирання і вивіз сміття, 23% - робота громадського транспорту, по 20% - ремонт ліфтів і забезпечення місцями в дитячих садках, 13% - постачання гарячої води.

Довідка "SQ". Соціологічне опитування проводилося з 30 травня до 23 червня в м. Харкові. Було опитано 1 тис. 600 осіб старше 18 років. Опитування проводила херсонська група соціологів "Взаємодія".