Партія "Сильна Україна" відчуває тиск з боку влади в ході підготовки до місцевих виборів. Про це 28 вересня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив голова обласної організації "Сильної України" Андрій Моченков.

"Складно було займатися підбором кандидатів. Відчувався тиск на місцях. Люди іноді відмовлялися брати участь у виборах, тому що їм надходили неприємні дзвінки, велися розмови. У кожному районі харківського регіону цей тиск чинився по-різному. Була ситуація у Великому Бурлуку, коли перша п'ятірка кандидатів відмовлялася на висування, після того як була проведена певна робота. Зрозуміло, що не кожна людина може бути героєм і йти відкрито на своє волевиявлення, не дивлячись ні на що", - зазначив А.Моченков.

Як повідомив заступник голови партії "Сильна Україна" Кость Бондаренко, подібна ситуація простежується і в інших регіонах України. "В інших регіонах у нас теж дуже складні взаємини із владою. Дуже часто ставлення до нашої політичної сили визначається саме тим, наскільки місцева влада готова йти на співпрацю і наскільки вона бачить можливість знаходити компроміс", - підкреслив К.Бондаренко.

Він навів приклад, як у серпні склалася неприємна ситуація в м.Ізмаїлі Одеської області. "Там губернатор області своїм рішенням припинив дострокові вибори в мери Ізмаїла, де наш кандидат - Андрій Аврамченко - практично перемагав. За соціологічними опитуваннями, він повинен був отримати майже 50% голосів. За день перед виборами прийшла міліція, вилучила всі бюлетені, і вибори були зупинені. Ніхто за це не поніс ніякого покарання", - зазначив К.Бондаренко.

За його словами, серйозний тиск на представників партії "Сильна Україна" чинився і в Закарпатській області. "Перед ними ставилося питання: або ви переходите в іншу партію, або взагалі йдіть з роботи", - підкреслив заступник голови "Сильної України".

У той же час, як зазначив К.Бондаренко, в багатьох областях таки вдалося захистити позицію партії. "Наприклад, у Дніпропетровській області, де була дуже сильна конфронтація між губернатором і "Сильною Україною", не хотіли перереєструвати нашу політичну силу, ставили різні перешкоди. Довелося втручатися більш впливовим людям і особисто спілкуватися з губернатором. У Луганській області ми досі перебуваємо у конфлікті з місцевою владою щодо перереєстрації партії. У деяких західних областях Україні губернатори просто кажуть: а навіщо нам "Сильна Україна" в регіоні, ми тут претендуємо на певні відсотки, а ви - наші безпосередні конкуренти, тому готуйтеся, що у нас з вами буде жорсткий конфлікт", - заявив К.Бондаренко.

Довідка "SQ". Конференція міської організації партії "Сильна Україна" 28 вересня затвердила список кандидатів у депутати Харківської міськради. У списку 50 осіб. Очолює список перший віце-президент ТОВ "Констракшн Груп Інтернешнл" Євген Гутко, який також висунутий кандидатом на посаду харківського міського голови від міськорганізації партії "Сильна Україна".

Також до першої десятки увійшли генеральний директор ВАТ "Харківський підшипниковий завод" Віктор Третьяков, викладач Харківського національного медичного університету Андрій Лесик, віце-президент БФ "Прем'єр" Віталій Саттаров, перший заступник директора компанії "Вертекс" Єгор Доровський, перший заступник генерального директора ТОВ  "Харківоптторг" Роман Ярий, генеральний директор ТОВ" ПКГ "Лісова казка" В'ячеслав Гуляєв, заступник голови правління ЗАТ "Харківський плитковий завод" Валентин Солдатенко, директор компанії "Куряж-центр" Юрій Лобода і керівник секретаріату облорганізації партії Сергій Захар'ян.

Чергові вибори до місцевих рад, а також вибори міських, селищних та сільських голів призначено на 31 жовтня. Виборча кампанія стартувала 11 вересня.