Ю. Тимошенко будет сидеть в тюрьме 12 лет – адвокат С. Власенко"Віктор Янукович настільки боїться Юлію Тимошенко, що він дав пряму команду СБУ перетворити 7 років ув'язнення, які були дані екс-прем'єру вироком Печерського райсуду, на 12", - заявив 24 січня журналістам адвокат лідера ВО "Батьківщина" Ю.Тимошенко.

За його словами, в справі, що стосується корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), Ю.Тимошенко звинувачують у тому, що 14 років тому, тобто за 2 роки після того, як вона пішла з ЄЕСУ, генеральний директор і головний бухгалтер компанії подали до органів податкової служби декларації про відшкодування ПДВ. Податок не було відшкодовано, але Ю.Тимошенко звинувачують у замаху на заволодіння коштами держбюджету. "Це повний абсурд. Чим обгрунтовують? Усними вказівками Ю.Тимошенко", - заявив С.Власенко.

"Друге звинувачення полягає в тому, що 14 років тому бухгалтер ЄЕСУ подала бухгалтерську звітність, у якій податкова виявила якісь помилки. Це в СБУ називається "свідомою фальсифікацією даних фінансової звітності". При чому тут Тимошенко? Вона давала усні вказівки", - додав С.Власенко.

За його словами, слідчий відверто сказав, що у цій справі Ю.Тимошенко засудять до позбавлення волі на термін від 8 до 12 років, і адвокат вважає, що вирок складе саме 12 років. "Ми розуміємо, що такі питання не вирішуються слідчим. Це була пряма і чітка вказівка, і ми знаємо, звідки", - зазначив С.Власенко.

Також він висловив упевненість в тому, що в найближчі тижні почнеться новий судовий процес у справі Ю.Тимошенко, який буде проходити в одному з судів Харкова. "Я глибоко переконаний у тому, що прокуратура буде вимагати 12 років ув'язнення. Я не знаю, яке рішення прийме суд - 7 років плюс 12 або просто 12. У будь-якому випадку це вкотре буде свідчити про те, що в Україні відсутнє право" , - сказав С.Власенко.

Довідка "SQ". 11 жовтня 2011 р. Ю.Тимошенко була засуджена Печерським райсудом Києва до семи років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при підписанні газових угод з Росією у 2009 р. Також у жовтні стосовно Ю.Тимошенко порушено нову кримінальну справу - за покладання боргів корпорації "Єдині енергетичні системи України" на бюджет України. 30 грудня Ю.Тимошенко була доставлена ​​для відбування покарання до Качанівської жіночої колонію.

20 січня стало відомо, що слідчий відділ Управління СБУ в Харківській області закінчив розслідування кримінальної справи за обвинуваченням екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко в організації ухилення від сплати податків на загальну суму більше 4,7 млн.грн., розкрадання і замаху на розкрадання бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування понад 25 млн.грн. податку на додану вартість, службового підроблення та в ухиленні від сплати 681 тис. грн. прибуткового податку.

За скоєння інших злочинів, а саме організації ухилення від сплати понад 10 млн.грн. податків та замаху на розтрату чужого майна - коштів державного бюджету в сумі 405, 5 млн. доларів США, розслідування триває.