Грузії вдалося досить багато зробити в плані економічних реформ, і частину її досвіду можливо застосувати і в Україні. Як повідомили "SQ" у прес-службі партії "Сильна Україна", про це заявив віце-прем'єр-міністр, лідер "Сильної України" Сергій Тігіпко.

За його словами, Грузія займає 11 місце у світі за умовами ведення бізнесу. "Наприклад, дозвіл на будівництво там видається максимум за 10 днів. Є випадки, коли це робиться за 3 дні. Відчувається, що держава зацікавлена в тому, щоб інвестори приходили і вкладали реальні гроші", - відзначив С. Тігіпко.

Також, за словами лідера "Сильної України", вітчизняні фахівці цікавляться досвідом Грузії в податковій сфері, який може бути використаний під час доопрацювання Податкового кодексу. "У Грузії всього шість податків. Фіскальне навантаження на бізнес становить 26 відсотків, а це більш ніж у два рази нижчі від українських показників", - підкреслив політик.

С. Тігіпко також відзначив раціональність системи фінансування державних послуг для населення. "У Грузії гроші ходять за людьми. Тобто при фінансуванні школи чи лікарні державні кошти виділяються в залежності від кількості учнів або хворих. Ця система дозволяє більш ефективно витрачати бюджетні ресурси, не розпорошувати їх", - повідомив С. Тігіпко.

"Такі швидкі і кардинальні перетворення, які вдалося провести Грузії, вимагають колосальної політичної волі і зусиль." Сильна Україна "має намір вивчити досягнення Грузії з тим, щоб використовувати їх при просуванні ліберальних реформ в регіонах нашої країни", - зазначив політик.