Партія регіонів хоче швидше провести місцеві вибори, щоб мати можливість як можна раніше почати впроваджувати непопулярні економічні заходи. Про це 22 липня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив лідер партії "Українська платформа", народний депутат (фракція "Наша Україна - Народна самооборона") Павло Жебрівський.

"Дехто з моїх колег висловлював думку, що регіонали хочуть провести місцеві вибори в жовтні, а не в березні наступного року, тому що можуть не впоратися належним чином з опалювальним сезоном. Але я вважаю, що Партія регіонів хоче провести вибори якомога швидше , щоб після цього тут же ще більше "закрутити гайки" в бюджеті, скоротити соціальні витрати. І перші ластівки цього ми вже бачимо, наприклад, у підвищенні цін на газ для населення і промислової сфери", - відзначив нардеп.

За словами П. Жебрівського, нинішнє підвищення цін на газ, ймовірно, буде лише першим етапом. "Я не виключаю, що буде підвищення цін у 2012 р., і до 2014 р. уряд буде змушений привести ціни на газ для населення і промислової сфери на ринковий рівень. І це непогано, тільки якби все це робилося по-іншому. Потрібно , щоб гроші, які приходять до бюджету від користувачів газом підприємств за рахунок більш високих податкових відрахувань, поверталися у вигляді субсидій соціально незахищеним верствам населення. Це було б правильно, тому що ринкова економіка не передбачає різні ціни на один і той же товар, інакше одразу починаються зловживання. Щоб підвищити ціну на газ на 50%, спочатку треба уряду відпрацювати механізм надання субсидій тим, хто буде на неї претендувати. Це було б соціальне і правильне рішення. Але сьогодні ціни піднімаються, а про субсидії ніхто не думає, гроші підуть на обслуговування кредитів, а до тих, хто буде в них мати потребу, - не дійдуть", - відзначив народний депутат.

Довідка "SQ". НКРЕ з 1 серпня підвищила роздрібні ціни на природний газ для населення в середньому на 50%.

На початку липня Міжнародний валютний фонд назвав умови видачі кредиту Україні (14,9 млрд. дол протягом 2,5 років): утримання дефіциту держбюджету (5,5% в 2010 р., 3,5% - в 2011 р.) , підвищення внутрішніх цін на газ, проведення податкової реформи (скорочення кількості податків і зниження податкового преса), проведення пенсійної реформи (поступове збільшення пенсійного віку).