После пенсионной реформы люди будут нести ответственность за свое будущее - член рабочей группы по пенсионной реформеКруглий стіл з обговорення проекту пенсійної реформи, організований Харківською обласною організацією політичної партії "Сильна Україна", пройшов у Харкові 22 лютого. Під час круглого столу обговорювалися проблеми соціального партнерства між владою і суспільством, зокрема, в питанні пенсійної реформи.

"Трирівнева система пенсійного забезпечення працює в багатьох країнах світу і показала свою очевидну перевагу над солідарною системою пенсійного забезпечення", - заявила в ході круглого столу член робочої групи з пенсійної реформи при Комітеті з питань промислової і регуляторної політики Верховної Ради України Галина Голомідова.

За її словами, запровадження другого рівня пенсійної системи змінить менталітет громадян. "Ми звикли, що всі зобов'язання щодо пенсійного забезпечення брала на себе держава. Тому мало хто вникав у ті можливості, які надає нова пенсійна реформа. Зокрема, запровадження другого рівня пенсійної системи змінить відповідальність громадянина за своє пенсійне майбутнє. Адже при цій системі певний відсоток відрахувань до Пенсійного фонду не буде залишатися в бюджеті, а піде на індивідуальний накопичувальний рахунок кожного працівника. І потім, після досягнення працівником пенсійного віку, кошти з цього рахунку підуть на виплату йому пенсії", - зазначила Г.Голомідова.

За словами експерта, поки що при солідарній системі всі відрахування працездатного населення йдуть на виплату пенсій, і таким чином працездатні громадяни підтримууть пенсіонерів, але при цьому на свою пенсію не збирають ні копійки. "Щоб реформи мали успіх, потрібен соціальний діалог між владою і суспільством, при якому влада би чула народ, а народ розумів, що робить влада. У нашої робочої групи з пенсійної реформи були стратегічні пропозиції щодо запровадження другого рівня пенсійної системи, також ми розробили більше лояльну схему підвищення пенсійного віку. Однак поки стратегічні пропозиції харківських експертів не були почуті", - додала Г.Голомідова.

За її словами, зараз в уряді стоїть питання, як побудувати комунікацію з громадськістю так, щоб люди не просто прийняли пропозиції уряду, а і безпосередньо взяли участь у відпрацюванні таких пропозицій.

Член комісії з пенсійної реформи при Кабміні, доцент Національного університету "Юридична академія України ім.Ярослава Мудрого" Анатолій Тарасенко зазначив, що сьогодні геть стертий зі свідомості громадян інстинкт фінансового самозбереження. "Держава сьогодні дає прожитковий мінімум, але цього не вистачає більшості наших громадян. І сьогодні рух до пенсійної реформи - це привід з одного боку створити прозорий механізм переходу до того, що людина сама собі створює майбутнє, а з іншого - дати можливість фінансово забезпечити себе", - підкреслив О.Тарасенко.

Як зазначила завкафедрою соціального управління та права Харківського соціально-економічного інституту Юлія Біденко, український уряд почав цілу серію реформ, які при цьому недостатньо обговорюються в суспільстві, хоча зачіпають корінні інтереси кожного українця. "Проблема в тому, що влада працює, але чомусь мовчить, а опозиція дуже часто намагається заробити на цьому політичні дивіденди, висмикуючи тільки деякі аспекти реформ з контексту. Так люди отримують порцію інформації, наприклад, щодо підвищення пенсійного віку жінок, і все. А про те, що може принести людині гроші, не йдеться", - підкреслила Ю.Біденко.

"Тому дуже важливо, щоб люди змогли розібратися і зрозуміти, що тягне за собою пенсійна реформа. І тут важливо зробити крок від солідарної пенсійної системи до системи нікого самозабезпечення. Держава повинна страхувати людину і допомагати йому, при цьому дати можливість заробити собі на старість" , - додала Ю.Біденко.

Всі пропозиції та ідеї щодо вдосконалення пенсійної реформи будуть сформовані робочою групою за підсумками засідання круглого столу і направлені в Кабінет міністрів.

После пенсионной реформы люди будут нести ответственность за свое будущее - член рабочей группы по пенсионной реформе После пенсионной реформы люди будут нести ответственность за свое будущее - член рабочей группы по пенсионной реформе
После пенсионной реформы люди будут нести ответственность за свое будущее - член рабочей группы по пенсионной реформе После пенсионной реформы люди будут нести ответственность за свое будущее - член рабочей группы по пенсионной реформе

 

Довідка "SQ". Круглий стіл з обговорення проекту пенсійної реформи пройшов за ініціативи Харківської обласної організації партії "Сильна Україна". У круглому столі взяли участь представники бізнесу, депутати рад усіх рівнів від фракції "Сильна Україна", роботодавці, експерти, представники профспілок. Також за ініціативи "Сильної України" у Харкові пройшли круглі столи на тему "Проект "Митний кодекс" та "Соціальна дерегуляція".

Як раніше заявив віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко, уряд України має намір проводити пенсійну реформу "м'яко і поступово". "Ми не торкаємося тих пенсіонерів, яким пенсії вже призначені. І ці пенсіонери ніякого зменшення виплат не відчують. Я вважаю, що пенсійна реформа повинна також відновити соціальну справедливість. Ми запропонували цілу низку заходів, насамперед, це обмеження за максимальними пенсій, чого раніше у нас не було", - запевнив віце-прем'єр.

За його словами, проведення пенсійної реформи в Україні дозволить поступово зменшити дефіцит Пенсійного фонду. "А це значить, що ми будемо мати гарантії з виплати пенсій. Друге - ми зможемо повернутися до теми підвищення пенсій для найбільш соціально незахищених пенсіонерів", - підкреслив С.Тігіпко.

Він також нагадав, що другий рівень пенсійної системи може бути введений з 1 січня 2013 р.