"Головною проблемою українського суспільства сьогодні є відсутність свободи", - заявила 21 жовтня в Харкові лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко. Вона підкреслила, що такі нагальні питання, як зростання цін, тарифів на житлово-комунальні послуги і збільшення пенсійного віку відступили на другий план перед "проблемою відсутності свободи в Україні". Ю.Тимошенко заявила, що власники національних каналів тиснуть на журналістів, примушуючи їх транслювати неправдиву інформацію. "Організація "Журналісти без кордонів" у своїх рейтингах опустила Україну на 42 позиції вниз, і наша країна знаходиться вже серед останніх за рівнем свободи слова", - зазначила Ю.Тимошенко.

Також лідер ВО "Батьківщина" підкреслила, що керівників великих підприємств, директорів шкіл та головних лікарів лікарень змушують вступати в провладну партію. "Страх і гроші сьогодні формують поведінку людей, їх дії і почуття стосовно власної країни. Наприклад, у Чернігові на зустрічі з губернатором області директора шкіл написали заяви про звільнення, коли їм сказали: ваш мер такий-то, ваша партія - така- то, якщо вас щось не влаштовує, пишіть заяви", - розповіла Ю.Тимошенко. "Я приїхала в Харківську область, і мені розповіли, що опозиційних активістів, які стоять у наметах, які хочуть людям роздати свою газету, донести до них свою думку, просто б'ють, бо ніхто зараз не хоче приймати інших думок, інших поглядів, інших позицій", - заявила Ю.Тимошенко.

Довідка "SQ". 11 жовтня троє невідомих чоловіків напали на активістку ВО "Батьківщина" в Харкові Моріку Ляшенко. Напад було вчинено на вул.Чугуївській, недалеко від будинку, де мешкала потерпіла. Лікарі "швидкої допомоги", викликані на місце інциденту, констатували у потерпілої забиття.

19 жовтня на 68-річну М.Ляшенко знову напали. На цей раз двоє невідомих у масках побили М.Ляшенко, зламали агітаційний намет за кандидата в мери Арсена Авакова і розкидали агітаційні матеріали.