"Влада повинна зламати хребет податкової служби та податкової міліції, щоб вони не пресували бізнес. Я вніс до Верховної Ради законопроект з метою ліквідувати податкову міліцію як клас", - заявив 18 жовтня журналістам у Харкові лідер партії "Громадянська позиція", народний депутат Анатолій Гриценко .

За його словами, "не треба приймати зараз ніякого Податкового кодексу, треба внести зміни до кількох існуючих податкових законів, щоб дати стимул для розвитку економіки". За його словами, створення проекту Податкового кодексу слід було доручити Міністерству економіки України, яка зацікавлена в розвитку бізнесу в Україні. Однак, за словами А.Гриценка, проект кодексу розробляли Міністерство фінансів і Державна податкова адміністрація. Міністра економіки Василя Цушка навіть не запрошували на засідання, на яких обговорювався проект кодексу. "Це кодекс для податківців і великого бізнесу", - заявив нардеп.

"Підприємцям необхідно ставити на місце владу, яка приймає такий кодекс. Буквально, оточити, в рамках Конституції, будівлю ВР і не дати вийти звідти депутатам, які голосували за кодекс. А якщо ВР проголосує - оточити адміністрацію президента і не дати йому увійти до будівлі і підписати цей документ. Ось моя позиція", - заявив А.Гриценко.

Довідка "SQ". 7 жовтня Верховна Рада прийняла в першому читанні проект Податкового кодексу, внесений Кабінетом міністрів України. Також парламентарії ухвалили рішення відправити проект кодексу до профільного комітету для підготовки до другого читання.

14 жовтня харківські підприємці провели мітинг на пл. Свободи, виступивши проти прийнятого в першому читанні проекту Податкового кодексу. "Редакція нового Податкового кодексу дозволяє підприємцю-"єдиноподатнику" мати річний прибуток 300 тис. грн. замість 500 тис.грн., як зараз. Але це не найстрашніше. Замість десяти осіб найманих робітників підприємцю буде дозволено мати двох. Якщо джерел прибутків у підприємця дві і більше, сума в 300 тис.грн. ділиться пропорційно, що, природно, скорочує права підприємця розвивати свій бізнес, давати роботу іншим громадянам України. Це пряме порушення ст. 22 Конституції України", - зазначив виконавчий секретар Харківської міської організації профспілки підприємців Сергій Фатєєв.